Ikke zelf duurzaam doen | column duurzaamheid

Misschien heb je er wel eens over gehoord: klimaatadaptatie. Het weer wordt steeds extremer: natter, heter en droger. Dus moeten we onze stad groener maken. En hoewel er vaak geroepen wordt dat ‘een beter milieu bij jezelf’ begint, is dat natuurlijk niet helemaal waar: de schuld bij de burger leggen leidt alleen maar af van grote bedrijven en de overheid, die met belasting (bedrijven) of door wetgeving (de overheid) veel meer zouden kunnen doen.

Wilbert van de Kamp.

Wilbert van de Kamp. Foto: Jaspar Moulijn

Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Enthousiast geworden door de campagne ‘NK Tegelwippen’ besluit ik: ik wil een geveltuin. Zo’n tuin voor je huis van anderhalve tegel diep, met wat groen erin. Zo kan je mooi een steentje bijdragen aan meer groen in de stad. Ik loop de trap af om het met mijn onderburen te bespreken - het is per slot van rekening wel ook hun gevel - en ze zijn direct akkoord.

Ik ga naar (voor mensen die duurzamer dan ik willen zoeken, gebruik toch gewoon duckduckgo, bij mij lukt het maar niet om daar aan te wennen) en zoek op “geveltuin aanleggen Groningen”. Zo moeilijk zal het niet zijn, toch? Maar wat schetst mijn verbazing? Ik mag het niet zelf doen: ‘De gemeente Groningen legt de geveltuin aan’. En nog erger: ‘Na de afspraak kan het 8 tot 10 weken duren voordat uw geveltuin of boomtuin klaar is’.

‘Vervelend gevoel’

Direct bel ik iemand uit Rotterdam, om eens na te gaan hoe het daar zit. Daar mag je het dus helemaal zelf doen, uiteraard wel binnen bepaalde regels. Ik ben benieuwd waarom dat in Groningen niet zo is, dus bel ik degene die bij de Gemeente Groningen over geveltuintjes gaat. Hij legt me uit dat deze wachttijd er is omdat geveltuintjes blijkbaar zo’n enorm succes zijn en er tientallen per week worden aangevraagd. En dat mensen zelf zo’n tuintje aan laten leggen geen goed idee is. Want doen ze dat verkeerd, dan moet er gehandhaafd worden. En dat zorgt voor een ‘vervelend gevoel’. Dat zo’n enorme wachttijd mij een ‘vervelend gevoel’ geeft is vervelend, maar blijkbaar is het andere vervelende gevoel belangrijker.

De ambtenaar in kwestie kan hier natuurlijk niks aan doen, want zo werkt beleid. Maar als je als Gemeente je burgers in de weg zit om zelf te willen verduurzamen in zo’n tegelige omgeving, dan ben je gewoonweg dom bezig. De overheid zou visie moeten tonen en burgers moeten ondersteunen bij hun wensen voor een duurzamere omgeving. Het zegt alles over het vertrouwen dat men blijkbaar in ons, de burger, heeft.

Toolkit tegeltuintje

Dit probleem oplossen is namelijk niet zo moeilijk: zorg voor een goede uitleg, maak een makkelijke toolkit, laat inwoners gratis potgrond ophalen. Of vraag een aantal jonge werklozen of ze zin hebben in de hele stad voor een basisinkomen geveltuintjes aan te gaan leggen. Het is niet zo lastig als het lijkt.

Dus Gemeente Groningen, heb gewoon wat meer vertrouwen in ons, de inwoners. En laat ons gewoon zelf ons geveltuintje aanleggen. Als het dan niet goed is, dan horen we het graag en doen we het anders. Een groenere stad moet nu, niet over 8 tot 10 weken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu