Industry Challenge zet Noorden internationaal op de kaart

De winnaars van de Sustainable Industry Challenge op het podium in Delfzijl. Foto: DvhN

Met Teijin Aramid gaat de Duitse scale-up CFK Recycling onderzoeken of de technologie om koolstofvezels te recyclen ook is toe te passen op het recyclen van aramide.

CFK Recycling won woensdagavond de Sustainable Industry Challenge van Economic Board Groningen.

EBG lanceerde enkele maanden geleden een internationale zoektocht naar bedrijven die oplossingen bedenken om de chemiesector in Groningen en Drenthe verder te vergroenen.

Toegevoegde waarde voor regio

EBG wilde daarbij dat de deelnemende scale-ups oplossingen mee zouden brengen die toegevoegde waarde zouden hebben voor de hele regio. Vijf noordelijke bedrijven (Teijin Aramid, ENGIE, ESD-SIC en BioMCN schreven een uitdaging uit waar de scale-ups hun tanden in konden zetten.

Het was direct een succes. Er reageerden 230 scale-ups uit dertien landen op de wedstrijd. Na een selectie bleven daar een kleine vijftig van over. Die bedrijven kwamen de afgelopen dagen op eigen kosten naar Groningen. Om zichzelf te presenteren en te netwerken.

Internationaal in de markt

Het leverde veel op, zegt Akke Groenewoud van EBG. ,,Dit was een heel nieuwe manier om aandacht te vragen voor vraagstukken en Noord-Nederland internationaal in de markt te zetten. We zijn door de respons figuurlijk een beetje omver geblazen.’’

Van de 230 scale-ups die reageerden bleven gisteren in de finale twee over, het Engelse Immaterial Labs verloor van CFK maar gaat wel met BioMCN verder. Net als de andere deelnemende noordelijke bedrijven een scale-up vonden waarmee ze zoeken naar oplossingen.

Zweedse scale-up naar het Noorden

,,Maar’’, zegt Groenewoud, ,,er zijn de afgelopen dagen veel meer verbanden gelegd. Ook tussen scale-ups en noordelijke bedrijven die niet aan de challenge op zich meededen. Daarnaast is er een Zweedse scale-up die hoe dan ook al heeft besloten zich in het Noorden te vestigen. We houden de 230 bedrijven die hebben gereageerd hoe dan ook in het vizier.’’

Dat doet directeur Cas König van Groningen Seaports ook. ,,Dit is een heel nieuwe manier van bedrijven naar deze regio toe brengen’’, zei hij gisteren bij de nieuwjaarsreceptie van Seaports waar de finale werd gehouden.

Kleine schaal testen

En CFK? CFK gaat met Teijin Aramid op kleine schaal testen of zijn technologie geschikt is voor aramide. Lukt dat, dan gaan beide bedrijven verder. Hoe dan ook is de technologie van CFK om koolstofvezels te recyclen handig voor het Noorden.

De wieken van windmolens bevatten veel koolstofvezels. En windmolens zijn er genoeg in in het Noorden.

Nieuws

Meest gelezen

menu