Interesse voor doorstart van failliet Prolyte

Een podium van Prolyte.

De failliete producent van tijdelijke podia, Prolyte uit Leek, kan op veel interesse rekenen van overnamekandidaten. Er hebben zich vrijwel direct drie partijen gemeld bij de curator.

Die curator is Hans Silvius (De Haan Advocaten, Groningen). Hij richt zich op een zo snel mogelijke doorstart, maar dat proces kan wel eens drie tot vier weken duren, zo vermoedt hij. Een order van 3,5 miljoen euro komt daarmee in het gedrang maar hij laat zich niet opjagen. Silvius: ,,Een doorstart moet goed geregeld worden.’’

Producten gewild

Een overhaaste doorstart moet kortom niet de basis zijn voor een volgend bankroet. Die opdracht van 3,5 miljoen euro is niettemin goed voor twee maanden werk voor Prolyte. Silvius: ,,Het geeft aan dat de producten van Prolyte gewild zijn. De orderportefeuille is dan ook goed gevuld.’’

Dat het desondanks fout ging met het bedrijf dat in 2006 de Groninger Ondernemingsprijs won, heeft volgens de curator te maken met financieringsproblemen in Roemenië. Daar worden de onderdelen geproduceerd en in Leek worden ze geassembleerd, ontworpen en verkocht. Er werken in Leek 40 mensen, in Roemenië 160.

Prolyte-podium bij MTV Awards

Prolyte heeft in de loop der jaren internationaal een flinke reputatie opgebouwd. Op grote festivals leverde het Leekster bedrijf het materiaal voor de podia. De trussen van Prolyte - speciale verbindingsstukken - zorgden voor kwaliteit en uitstraling. Prolyte verzorgde bijvoorbeeld ook de podia bij de uitreiking van de MTW Awards.

Er is tegelijk de afgelopen jaren veel onrust geweest bij het Leekster bedrijf. De productie verdween grotendeels naar Roemeniè, vooral omdat daar goedkoper geproduceerd kan worden vanwege de lagere lonen. Personeel en vakbonden waren het daar niet mee eens. Het leidde ook tot een serie reorganisaties. En achteraf waren de toeleveranciers niet steeds van dezelfde kwaliteit als in Nederland.

Nieuws

Meest gelezen

menu