Inverko-bedrijven Leek in de etalage

Kunststofrecycler Inverko in Leek onderzoekt verkoop van zijn twee fabrieken. Het nieuws leidde ertoe dat het aandeel woensdag met ruim 40 procent kelderde.

Directeur Henk Alssema. FOTO ARCHIEF DVHN

Directeur Henk Alssema. FOTO ARCHIEF DVHN

,,De beursnotering heeft niet gebracht wat we ervan hadden verwacht’’, verklaart directeur Henk Alssema de stap. ,,Normaal is het de bedoeling dat een beursfonds de werkmaatschappijen faciliteert en niet andersom.(...) Zonder op korte termijn zicht te hebben op groeimogelijkheden in de werkmaatschappijen, zullen deze niet meer in staat blijken voldoende inkomsten te kunnen genereren voor de instandhouding van het fonds.”

Volgens Alssema is het in de benen houden van een beursfonds duur door wettelijke bepalingen en juridische ondersteuning ervan. Hoewel de werkmaatschappijen volgens president-commissaris Daan Zethoven ‘commercieel gezien goede perspectieven kennen’ kan de huidige situatie volgens hem ‘negatieve gevolgen hebben voor zowel het beursfonds als de werkmaatschappijen’.

Lijken in de kast

De raad van commissarissen heeft besloten externe partijen aan te trekken voor een strategisch onderzoek. Daarbij wordt volgens Zethoven uitdrukkelijk ook gekeken ‘naar een toekomst voor de werkmaatschappijen en het beursfonds afzonderlijk’. Inverko Polymers heeft naast het hoofdkantoor in Leek productievestigingen in Emmen (Equipe/Inverko Compounding) en in het Duitse Niederlangen (Synaplast). Er werken in totaal 65 mensen. Volgens Alssema draaien de fabrieken gewoon door.

Inverko is sinds 2013 beursgenoteerd door overname van het beursgenoteerde fonds Vivenda (ex-Newconomy). Door die overname hoopten de aandeelhouders van Inverko snel nieuw kapitaal uit de geldmarkt te kunnen aantrekken. Dat mislukte grotendeels omdat het bedrijf werd geconfronteerd met verschillende lijken in de kast, die de resultaten sterk drukten. Dit leidde voor 2013 tot een nettoverlies van 2,9 miljoen euro. Dat was op een omzet van 14,7 miljoen euro in 2014 teruggebracht tot een nettoverlies van 300.000 euro. Pas in het derde kwartaal van 2015 meldde het bedrijf een positief bedrijfsresultaat van 18.000 euro.

Twee strategieën

Eind vorig jaar stippelde het bedrijf twee routes uit om alsnog zijn kapitaalpositie te versterken. De uitgifte van nieuwe aandelen leverde onvoldoende werkkapitaal op. De stap volgde op een omzetting van de de nominale waarde van de aandelen van 20 cent naar 2 cent. Een tweede optie, het zoeken van een sterke strategische partner, is ook mislukt. Beide stappen achtte het bedrijf wenselijk om in recyclebare plastics een grotere speler te worden. Dit door overnames van bedrijven om zo synergievoordelen te bereiken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu