Jumbo stapt naar rechter om stakende slagerij

Supermarktketen Jumbo. FOTO ARCHIEF DVHN / ANP ANP

Supermarktketen Jumbo wil via een kort geding voorkomen dat het personeel bij de centrale slagerij in Beilen komende vrijdag het werk neerlegt. Het supermarktbedrijf vindt de door FNV aangekondigde staking ‘disproportioneel’ liet het gisteravond weten.

Jumbo vindt de centrale slagerij niet meer passen bij zijn kernactiviteiten en kondigde begin dit jaar aan dat die op termijn wordt verkocht.

FNV eist dat het Brabantse familiebedrijf dat besluit terugdraait of anders een werkgelegenheidsgarantie afgeeft voor een periode van op zijn minst 5 jaar.

Voorbarig

Die eis is volgens Jumbo niet realistisch, en bovendien voorbarig. ,,Pas als er geïnteresseerde kopers zijn, kan Jumbo met die partijen in gesprek gaan over de werkgelegenheid," aldus het bedrijf, dat naar eigen zeggen druk bezig is het verkoopproces voor te bereiden en nog geen gegadigden in beeld heeft.

Jumbo belooft dat werkgelegenheid en zorg voor de medewerker belangrijke uitgangspunten zijn, en dat het alle relevante medezeggenschapsorganen bij het verkoopproces zal betrekken. Daar hoort Vakbond FNV ook bij. Wel merkt het bedrijf op dat een 5-jarige baangarantie nergens in de supermarktbranche voorkomt.

Reactie FNV

Hilgo Nusselder reageert namens FNV Bondgenoten. ,,Het staat een werkgever natuurlijk vrij om te proberen acties te voorkomen. Wij vinden de actie absoluut niet voorbarig. In een nieuwjaartoespraak zei Jumbo een extern bureau opdracht te geven om een lijst van zes potentiële kopers aan te leveren. Dat zijn concrete plannen. Het gaat ons echt om de werkgarantie. Het probleem is dat er in het Noorden geen potentiële kopers zitten. Er zijn hier geen vleesverwerkingsbedrijven. Bovendien is de werkloosheid hoog."

De voorzieningenrechter bepaalt morgen of de vrijdag geplande staking door mag gaan. De staking bij de centrale slagerij staat los van de CAO-acties die deze week bij diverse Jumbo-vestigingen gevoerd worden.

Nieuws

Meest gelezen

menu