Jupio verovert de wereld dankzij Knol's koek

Ondernemingen blijven soms onder de radar van het grote publiek. Deze rubriek toont bedrijven waar noorderlingen mooie, opmerkelijke of onverwachte dingen maken.

Martijn Mulder, Martijn Evertse en Marcel van der Ark veroveren vanuit Groningen de accuwereld

Martijn Mulder, Martijn Evertse en Marcel van der Ark veroveren vanuit Groningen de accuwereld

Nou ja, onder de radar… De in het oranje verpakte producten van Jupio komen wel heel veel voorbij. In elke fotowinkel, on- en offline vind je ze. In Nederland en een groot deel van de rest van de wereld. In bouwmarkten ook, elektronicazaken en warenhuizen op het internet. Jupio is marktleider op het gebied van vervangingsaccu's voor (video)camera's. De onderneming is ook groot in andere accu's en batterijen in alle soorten en maten. Maar wie wist dat drie jongens in Groningen het internationale bedrijf bestieren?

Fabrieken in Azië laten de band draaien voor de Groningse artikelen. En niet te zuinig ook. ,,We hebben ongeveer 2000 verschillende producten. Totaal verkopen we er zo'n 400.000 per jaar'', vertelt Martijn Evertse (42) niet zonder trots. Hij is eigenaar van het bedrijf, samen met Martijn Mulder (45) en Marcel van der Ark (36).

Van Nederland naar Hong Kong

Jupio maakt klonen van bestaande accu's en ontwikkelt laders. En laat die in het Oosten produceren en naar Groningen komen. Van daaruit vinden ze hun weg in Europa en Afrika. Tenzij ze naar de distributeurs in Azië en Oceanië moeten. Dan gaan ze via het kantoor annex magazijn van Jupio in Hong Kong. De Groningers mikken met hun producten op consumenten die de accu van hun apparaat moeten vervangen, of die meteen bij aanschaf een reserve-accu wensen.

,,Wij willen iedereen van dienst zijn. Dit betekent dat we voor alle types van alle merken een accu op voorraad hebben. Tot modellen van vijftien jaar geleden'', vertelt Martijn Mulder. ,,We hebben iemand die zo ongeveer fulltime bezig is met in de gaten houden welke nieuwe modellen camera's er op de markt komen en welke accu's daarin zitten.'' Evertse: ,,Staat allemaal in een enorme database, die in feite het meest waardevolle onderdeel van ons bedrijf is.''

De drie eigenaren kennen elkaar uit een vorig ondernemersleven. Ze huisden in hetzelfde kantoorpand. Evertse had computerwinkels in de regio, Mulder en Van der Ark hadden verschillende webwinkels in bruingoed, onder meer audio en video. In 2006 verkochten ze hun bedrijven en besloten samen de accuwereld binnen te stappen.

Onafhankelijkheid

Mulder: ,,Wij wilden aan de andere kant van de tafel zitten, niet meer afhankelijk zijn van de grillen van leveranciers.'' Evertse: ,,We waren op zoek naar een vervangings-product, niet te groot, eenvoudiger op te slaan en dat door de combinatie van een goede kwaliteit en een concurrerende prijs interessant zou zijn voor de afnemers. Zo kwamen we eigenlijk bij accu's voor camera's uit. Wij zagen toen dat dit een goede markt zou worden.''

Dus werd er een reisje voor drie naar China geboekt. Min of meer op de bonnefooi. Evertse: ,,We hadden wel een tolk geregeld, maar die bleek op schrift beduidend beter dan mondeling. We begrepen zijn Engels echt niet. Maar hij kon ons wel mailen wat de Chinese hoge heren in fabrieken in ons bijzijn met elkaar bespraken. Daar hadden we heel veel aan.'' Ze bezochten wat fabrieken die accu's konden maken en lieten de eerste bestelling overkomen.

Overal te krijgen

En dan de boel slijten in Nederland. Eerst bij de fotospeciaalzaken in Groningen, toen in de provincie, in het Noorden. Het lukte langzaam maar zeker. Toen ze een ervaren vertegenwoordiger aannamen en hem dagelijks met een Knol's notenkoek langs fotozaken in het land lieten gaan, kwam het goed los.

Dat is jaren geleden. Inmiddels is Jupio een grote. Overal te krijgen. Europa, Australië, Azië. In Noord-Amerika wordt nog over het importeren gesproken. En het assortiment breidt constant uit. Alle soorten batterijen laat het trio maken, opladers, powerbanks, accu's voor heel veel soorten apparaten. Voor elektrisch gereedschap bijvoorbeeld. En het denken gaat door. Accu's voor drones komen eraan, die voor fietsen worden getest. Allemaal met dezelfde filosofie: net zo goed als het origineel maar dan veel goedkoper.

,,Ja, dit is veel verder gegaan dan het idee waarmee we van start gingen: accu's voor de Nederlandse vervangingsmarkt'', vertelt Evertse. Mulder: ,,Ik was op vakantie onlangs in het buitenland en dan zie ik in een grote winkel onze producten hangen. Dat doet me nog steeds wat.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu