Minister: Geweldig nieuws dat eerste Europese raffinaderij voor biokerosine in Delfzijl komt

Minister Cora van Nieuwenhuizen.

Geweldig nieuws dat de eerste Europese fabriek voor duurzame biokerosine in Delfzijl komt. ,,Dit is een belangrijke stap voor de verduurzaming van de luchtvaart en biedt mooi, nieuw perspectief voor de luchtvaart'', zegt minister Cora van Nieuwenhuizen Infrastructuur en Waterstaat.

Industrieel conglomeraat SHV en KLM zijn de grote investeerders achter de eerste Europese raffinaderij voor biokerosine, een project van SkyNrg. Ze investeren 250 miljoen euro.

Van Nieuwenhuizen zegt dat Nederland met 'deze deze fabriek internationaal de toon zetten'. ,,Duurzame biokerosine kan wereldwijd een goede bijdrage leveren aan afname van de CO2-uitstoot. Wij stimuleren initiatieven die ervoor zorgen dat de luchtvaart duurzamer wordt.'' Van Nieuwenhuizen complimenteert de initiatiefnemers. Fabriek is in 2022 gereedDe fabriek in Delfzijl zal in 2022 gereed zijn. Het is wereldwijd de eerste in zijn soort. SHV Energy, wereldleider in propaandistributie, zal als mede-investeerder de brandstof ook afnemen.

Er is voor Delfzijl gekozen vanwege de chemiebedrijven die daar al zijn waarbij de groene ambities van Chemport Europe zwaar mee telden. Daarnaast draagt de provincie Groningen bij. Andere locaties die voor SkyNrg is beeld kwamen waren Amsterdam en Rotterdam.'Erg verheugd'Ook directeur Cas König van Groningen Seaports is 'erg verheugd'. ,,De komst van het SkyNRG-project versterkt niet alleen onze positie als waterstofhub en energieregio in Europa, maar draagt eveneens bij aan de nationale klimaatdoelen. Bovendien verwachten we substantiële toename van logistieke bewegingen.''

De Groningse gedeputeerde Patrick Brouns stelt dat de vestiging van SkyNRG 'fundamenteel bijdraagt aan een duurzame noordelijke economie'. ,,Het geeft een boost aan de werkgelegenheid voor onze inwoners. Het is een grote stap naar de groene industrie van de toekomst.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu