Kabinet wil uitverkoop uitstellen: geen koopjes voor 1 juli

Tassen vol kleding scoren in de uitverkoop is mogelijk voorlopig nog niet aan de orde. Foto: ANP XTRA

De zomeruitverkoop start dit jaar mogelijk pas na 1 juli. Het kabinet laat momenteel onderzoeken of massale kortingsacties voor die datum kunnen worden tegengegaan.

De regering wil met een uitgestelde uitverkoop kleine winkeliers steunen. Zij hebben vaak weinig reserves en hebben het momenteel door de coronacrisis zwaar. Zij hebben daardoor minder mogelijkheden om veel spullen al vroeg in de zomersale te gooien. 

Uit een peiling onder winkeliers is gebleken dat een ruime meerderheid enthousiast is over een regeling om de uitverkoop pas na 1 juli te starten. ,,Op onze steun kunnen ze rekenen’’, laten minister Eric Wiebes en staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat weten aan de Tweede Kamer.

Behalve onderzoek naar het tegengaan van kortingsacties roept het kabinet ook brancheorganisaties op hun rol te pakken en een vroege uitverkoop te voorkomen.

Huur

Het kabinet is daarnaast in gesprek met vastgoedeigenaren en brouwers om te kijken hoe qua huisvesting de pijn in de getroffen sectoren evenredig kan worden verdeeld. In de detailhandel hebben vertegenwoordigers van huurders en verhuurders een brede oproep gedaan aan hun achterban om tot 20 april de huur op te schorten en gezamenlijk tot ‘maatwerkoplossingen te komen’. Ook brouwers en de horeca zijn nog in overleg over verdeling van de lasten.

Het kabinet zegt deze gesprekken te blijven volgen en zal erop aandringen vooral de huurlasten eerlijk te verdelen. Gebeurt dit niet, dan zal het kabinet desnoods met maatregelen komen, suggereren Wiebes en Keijzer in de Kamerbrief. ,,Voor het geval partijen niet tot redelijke oplossingen komen zullen nadere stappen worden overwogen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Coronavirus
menu