Kick-off Biomedisch centrum Health Hub in Roden

De bezoekers bij de kick-off konden hun conditie laten testen. Foto: Jan Zeeman

De grote belangstelling voor de start van Health Hub Roden was eigenlijk een logisch gevolg van de snelheid waarmee dit biomedisch service-center zich ontwikkelt.

De succesgetallen werden tijdens de speeches weer eens opgelepeld, ze waren alleen alweer hoger dan een week geleden. Liefst 53 bedrijven doen mee in het netwerk (en drie in de wachtkamer), terwijl dat er in 2017 nog maar twaalf hadden hoeven te zijn.

Hetzelfde met de startups. Zeven stuks zijn er al, terwijl het over een paar jaar tussen de tien en twintig moeten zijn. Health Hub staat klaarblijkelijk in de zesde versnelling. Chrids Mulder van VDL Wientjes, de huisvester van de Hub, liet al doorschemeren dat er een etage bij komt voor de veelbelovende starters.

En ook nog eens negen kennisinstellingen zijn betrokken, waaronder zelfs de Fachhochschule uit Lingen (Dui).

Loftrompet
De loftrompet werd dan ook meerdere keren gestoken over de Health Hub. Het mooie van dit service-center is dat het op de ruïnes van Cordis is gebouwd. Dat dochterbedrijf van Johnson & Johnson besloot in 2008 Roden te verlaten. Dat is achteraf een miskleun geweest omdat de omzet van Cordis op dit moment ongeveer een tiende is van die in 2008, terwijl op de plek van Cordis in Roden de biomedische bedrijven weer groeien en bloeien.

Aan die Cordis-geschiedenis worden ze in Roden niet graag herinnerd. Niemand heeft het er ook meer over. Drents gedeputeerde Henk Brink stipte het nog even aan, maar dat was het dan ook. ,,Het is fantastisch wat hier staat’’, oordeelde de bestuurder. ,,Het is nu al een toonaangevend instituut. Met de binnen een maand te installeren Noordelijke Innovatie Board kunnen we straks een volgende stap zetten.’’

Die NIB zal innovatief Noord-Nederland ondernemender moeten maken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu