Vastgoedbedrijf uit Assen neemt winkelcentrum Kloosterveste over van Amerikanen: wisselt voor 20 miljoen van eigenaar

Het plein in Kloosterveste.

Een grote vastgoeddeal in Assen. Vastgoedbedrijf Ploegmakers Beheer neemt winkelcentrum Kloosterveste in de Drentse hoofdstad over van de Amerikaanse durfinvesteerder Blackstone.

Beide partijen zetten maandagmiddag hun handtekening onder het koopcontract. Met de deal is een geschat bedrag van rond de 20 miljoen euro gemoeid. Voor de 76-jarige eigenaar Henk Ploegmakers is het de grootste transactie uit zijn lange loopbaan.

Meerdere winkelcentra en woningen

Ploegmakers Beheer is eigenaar van de winkelcentra Vredeveld en Nobellaan in Assen alsmede zo’n honderd woningen. Ploegmakers beraadde zich vorig jaar op de toekomst van zijn bedrijf. Dat resulteerde in samenwerking met ondernemer Alfred Welink.

Welink werd groot in de foodsector. Hij richtte Distrivers in Hoogeveen op, is een van de drijvende krachten achter NL Investeert en was jarenlang voorzitter van VNO-NCW Noord. Afgelopen zomer trad hij toe tot de directie van Ploegmakers Beheer.

Jonge woonwijk in Assen

Kloosterveste in de jonge woonwijk Kloosterveen bevat twintig winkels. In het centrum zijn naast supermarkten Albert Heijn en Lidl ook Action en HEMA gevestigd. Ploegmakers zegt dat hij een grote transactie als deze niet had aangedurfd als de samenwerking met Welink er niet was geweest. ,,Complicerende factor is dat je in Kloosterveste verschillende functies hebt, naast winkels is de gemeente er gevestigd en een zorginstelling. De parkeergarage eronder is in eigendom van verschillende vve’s. We graan graag samen op goede voet verder.’’

Kloosterveste moet het als winkelcentrum hebben van de toeloop uit de wijk Kloosterveen. Met ruim 15.000 inwoners ligt er een mooie basis, meent Ploegmakers. ,,Het is voor winkels als Action en HEMA groot genoeg om zich te vestigen. Met 28.000 unieke bezoekers ligt er een mooie basis om samen met de winkeliers verder te groeien.’’

Consument moet langer blijven

Een van de belangrijkste zaken die Ploegmakers en Welink willen bereiken is dat consumenten langer in het winkelcentrum verblijven. Daartoe denken ze erover het binnenterrein te verbeteren. ,,Daarnaast vind ik het jammer dat winkels er geen luifels hebben. Bij slecht weer is dat echt een factor, vind ik’’, zegt Ploegmakers.

Blackstone betaalde in 2014 bijna een kwart miljard voor de aankoop van 14 winkelcentra in Nederland. Voor Kloosterveste legden de Amerikanen ongeveer 19 miljoen neer.

Het bedrijf wilde vorig jaar al van de Nederlandse koopcentra af, maar vond geen koper die bereid was alle centra tegelijk te kopen.

Drukker in centra dankzij corona

De investering in een winkelcentrum lijkt gewaagd midden in een coronacrisis, maar daar denken Ploegmakers en Welink anders over. ,,Wat we zien in de winkelcentra Vredeveld en Nobellaan is dat het er drukker is geworden. Vanwege corona blijven mensen liever in de eigen buurt.’’

De twee hopen dat er tussen de wijkwinkelcentra een kruisbestuiving ontstaat. Als Assenaar wijzen ze erop dat er korte lijnen zijn tussen eigenaar en winkeliers: problemen zijn sneller op te lossen, onderhoud is sneller geregeld.

Verder groeien als bedrijf

Welink sluit niet uit dat er nog een transactie wordt gedaan in Assen, maar bevestigt dat Ploegmakers wel ongeveer is uitgewinkeld in de Drentse hoofdstad. Geografische spreiding is handig, zegt Welink.

,,Henk (Ploegmakers) had zijn bedrijf vorig jaar kunnen verkopen. Door te kiezen voor samenwerking, koos hij voor de toekomst. Nu willen we de organisatie verder laten groeien. Het is zaak eerst alles goed op orde te krijgen rond Kloosterveste. Daarna kijken we weer verder.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu