De kolencentrale Eemshaven kan harder, maar niet meteen. Eerst moeten er meer kolen worden ingekocht, zegt eigenaar RWE. 'Het is geen kwestie van even een schakelaar omdraaien'

Het kost een paar maanden om de RWE-kolencentrale in de Eemshaven weer flink harder te laten draaien. Nu gebruikt die maar een klein deel van de capaciteit. Om op te schalen moeten er snel nieuwe kolen worden gekocht.

De kolenopslag van de RWE-centrale in de Eemshaven. De meeste kolen die hier worden verstookt komen uit Colombia, de VS en Zuid-Afrika.

De kolenopslag van de RWE-centrale in de Eemshaven. De meeste kolen die hier worden verstookt komen uit Colombia, de VS en Zuid-Afrika. Foto: archief DvhN

Dat zegt woordvoerder Adriaan van der Maarel van energiebedrijf RWE. In Den Haag gaan er bij de coalitiepartijen stemmen op om de vier Nederlandse kolencentrales meer stroom te laten produceren. Nu mogen ze door klimaatafspraken maximaal 35 procent van hun ‘kolencapaciteit’ gebruiken om de uitstoot van CO2 te beperken. De meeste kolencentrales hebben de afgelopen maanden al een fors deel van hun ruimte gebruikt. Dat komt door de hoge gasprijs, waardoor het voordeliger is energie met kolen op te wekken.

Nieuws

Meest gelezen

menu