Kom op! De eerste 10 procent besparen het komende halfjaar moet kunnen | column duurzaamheid

Als ik vroeger een proefwerk had, en niet zo goed geleerd, dan kreeg ik de avond van tevoren altijd een akelig gevoel in de onderbuik en een brok in mijn keel. Dat overstemde ik door de muziek lekker hard aan te zetten en als het proefwerk dan geweest was, dacht ik: nu kan ik er toch niets meer aan doen en ging ik verder met het leven.

Rutger Middendorp.

Rutger Middendorp. Foto: Jaspar Moulijn

Ik kreeg hetzelfde onprettige gevoel toen ik de samenvatting van het rapport van het IPCC las. In de onderbuik en in de keel. Alsof er een proefwerk aan zat te komen en ik niet genoeg gedaan had. Dat is ook zo. Ik kan in mijn eentje niet genoeg doen en zelfs als het kon, heb ik het niet gedaan. Want ik koop meer spullen dan ik nodig heb, ik verwarm mijn huis op gas, ik eet flexitarisch en Amazon en Bol.com hebben beide mijn adres.

Het handboek om je huis aan te pakken

Maar net als met dat proefwerk moet ik niet proberen in één keer van een 3 een 10 te maken. Elk stapje helpt. Dus ik heb het handboek om je huis aan te pakken gedownload: Paris Proof Plan van Lars Boelen en Felix van Gemen.

Zij adviseren al jaren mensen om hun huis te verduurzamen. Waarbij voor elk huis een andere oplossing slim is. Niet per se de CV ketel er uit en de warmtepomp er in, want dat kan niet in elk huis. Maar wel beginnen met slim isoleren.

In mijn tweehonderd jaar oude huis wordt de energietransitie een serieuze uitdaging, maar met het e-book van Lars en Felix onder de arm heb ik een goed startpunt. Spoiler: dat startpunt is altijd kieren dichten en isoleren. De energie die je niet hoeft op te wekken is de beste besparing.

Er zijn genoeg mensen die je graag helpen met hun kennis en ervaring

Voor ons allemaal is het niet moeilijk om de eerste 10% besparing te maken het komende half jaar. Je zou het niet denken als je wel eens op Twitter komt, maar er zijn genoeg mensen die je graag helpen met hun kennis en ervaring. Of het nou gaat om je huis, je dieet, je vervoer. Als we maar niet de muziek lekker hard aan zetten om te overstemmen wat we eigenlijk wel weten, dan bewegen we in ieder geval richting de voldoende.

Bestel het e-book met €5 korting op parisproofplan.nl (code: zomer21)

Rutger Middendorp (’77) schrijft graag het verhaal achter het verhaal. Hij doceert conceptontwikkeling op de Academie voor Popcultuur en werkt als freelance ideeënman en verhalenmaker voor onder andere tech platform Bright van RTL

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu