Landbouwbeurs ATA gaat voor tweede editie

Willem Bierema, organisator beurs Agro Techniek Assen in Expo Assen. Foto Jaspar Moulijn.

De indoor landbouwbeurs AgroTechniek Assen (ATA) krijgt een tweede editie. Volgend jaar zijn er van 7 tot en met 9 december weer honderden trekkers en landbouwmachines te zien in Expo Assen, de evenementenhal bij het TT-circuit.


De eerste ATA-beurs volgde op het vertrek van de Landbouw Vakbeurs naar de Martiniplaza in Groningen, nadat dat evenement een aanral keren in Assen had plaats gevonden. De branchevereniging van fabrikanten, importeurs en dealers van landbouwmachines Fedecom die in 2017 aan de Landbouw Vakbeurs was verbonden, besloot niet mee te verhuizen. De organisatie ging met beursorganisator Willem Bierema uit Paterswolde in zee voor de organisatie van de nieuwe ATA-beurs.

‘Heel positief’

Volgens Bierema, ook organisator van de tweejaarlijkse landelijke beurs AgroTechniek Holland in Biddinghuizen, gaven de reacties en de belangstelling alleszins reden om van de ATA een terugkerend, tweejaarlijks evenement te maken. ,,De standhouders waren heel positief. Ondanks dat de Landbouw Vakbeurs destijds in Assen een dag langer open was, hadden we net zo veel bezoekers. Dat waren er 16.500. Tel je standhouders en studenten mee, dan zijn er ruim 20.000 mensen geweest.”

De beurs blijft volgend jaar twee keer ’s avonds open. Bierema: ,,We hadden vorig jaar een keer een avondopenstelling en die trok veel bezoekers. Ik denk dat er door een tweede avondopenstelling in totaal nog meer mensen komen.”

Concurrentie van Leeuwarden

Vorige week bleek dat de ATA-beurs concurrentie krijgt van de Landbouwbeurs in WTC Expo in Leeuwarden. Die zou eind dit jaar worden gehouden, maar is in verband met het coronavirus verschoven naar 8 tot en met 1O december 2021.

Bierema: ,,Een beetje vreemd, want de meeste beurzen zitten in een ritme dat ze in een even of oneven jaar worden gehouden. Dat ritme wordt op deze manier dus verstoord. We hebben dit jaar AgroTechniek Holland ook moeten schrappen, maar die houden we ook pas weer in 2022.”

Wensen

Hij vreest de plotselinge concurrentie niet. De acquisitie van standhouders begint binnenkort, maar er is volgens Bierema al weer veel belangstelling. ,,De exposanten van de vorige keer worden als eerste ingedeeld, zodat we goed rekening kunnen houden met hun wensen”, aldus de beursorganisator.

Zo nodig wordt de opzet van de beurs coronabestendig, zegt Bierema. ,,Indien de situatie in de aanloop naar ATA 2021 door corona niet veilig is, dan vindt de beurs uiteraard geen doorgang en kunnen alles exposanten kosteloos annuleren.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu