Lekker krassen op tafelkleden

Ongeveer 150 mannen en vrouwen vliegen in ’t Feithhuis van tafel naar tafel. Ze doen mee aan brainstormsessies over innovatie. En over geld.

Brainstormen over innovatie en geld in 't Feithuis.  FOTO GEERT JOB SEVINK

Brainstormen over innovatie en geld in 't Feithuis. FOTO GEERT JOB SEVINK

Brainstormen doen we in soorten en maten. Deze keer is het de WorldCafé-werkvorm: in korte sessies in steeds wisselende samenstellingen worden de verhalen op de papieren (eigenlijk hoort het op katoen) tafelkleden gekrast. Mooie kreten als het open-deurige ‘wees rebels’ of ‘bewust zijn dat je dingen wilt doen die nog niet bestaan’ vallen er te lezen.

Brainstormen

Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) organiseert de sessie in het Groningse ’t Feithhuis. Het handelt vooral over de stuwende kracht van kennis voor innovatie. Het gaat erom dat tot 2020 20 miljoen euro beschikbaar is om kennis vanuit hbo- en wo-instellingen te laten doorstromen naar het midden- en kleinbedrijf (mkb). De bedrijven mogen die kennis delen met andere, zowel grote als kleine bedrijven.

Ondernemers, experts, studenten en intermediairs

,,De ondernemers mogen het hier aan tafel zelf bedenken waarvoor ze het geld nodig hebben’’, zegt Eisse van der Sluis, directeur van SNN. Ongeveer 150 ondernemers, experts, studenten en intermediairs krioelen door elkaar. Ze gaan van tafel naar tafel. Hoe kort de sessies ook zijn, men leert elkaar kennen en aan het eind van de middag zijn heel wat nieuwe verbanden gelegd.

Van der Sluis: ,,Het is de bedoeling ook dat er nieuwe vormen van samenwerken komen. Aan het eind van de middag vragen we iedereen op te schrijven wat ze morgen gaan doen.’’ Zo wordt er een klein beetje druk op de zaak gezet. Is nodig, zegt SNN, want iedereen wil in Noord-Nederland graag nieuwe dingen doen.

Inventarisatie

De inventarisatie van al die voornemens moet nog gebeuren, maar de deelnemers waren - heel noordelijk - redelijk enthousiast. Gea Vellinga van Innovatiespotter bijvoorbeeld: ,,Wat mij opviel is dat er een ander elan is dan een paar jaar geleden. Iedereen zoekt oplossingen bij zichzelf, terwijl er destijds vaak gewezen werd naar anderen. Ondernemers zijn weer ondernemend. En dat vind ik fijn om tijdens zo’n sessie waar te nemen.’’

Energie

Wytze Rijke, directeur TCNN (eigenlijk directeur van de noordelijke innovatie), was ook positief. ,,Er is een hoop energie en wil om er wat van te maken’’, oordeelt hij. ,,Ik merk steeds weer dat er veel verborgen talent in het Noorden zit. Maar we zijn hier nog steeds wel van heel weinig zeggen en heel veel doen. Dat is beter dan heel veel zeggen en heel weinig doen, maar het zou hier toch allemaal wel een tikkeltje ambitieuzer mogen.’’

De jongste van de deelnemers is vermoedelijk Vincent Veenbrink (23) van Iturnit. Hij ziet vooral mensen om hem heen die veel ouder dan hij zijn. Er hadden wat hem betreft wel wat meer jongeren mogen zijn, maar hij wil ook niet zeuren op zo’n vrolijke middag. Niettemin: ,,We moeten mensen voorbereiden op de toekomst, op dingen die nu nog niet bestaan. Dan heb je jongeren nodig. Enerzijds om een beeld te krijgen van wat onder hen leeft, anderzijds om de ouderen aan nieuwe ideeën te helpen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu