Levensreddende sensor in motorhelm wordt getest op WK Superbike in Assen

De Nijmeegse start-up Castodian grijpt het WK Superbike in Assen aan om levensreddende sensoren in motorhelmen te testen.

Het WK Superbike in 2019.

Het WK Superbike in 2019. Foto: Marcel Jurian de Jong

Castodian heeft als missie motorhelmen te maken die motorrijders bij ongelukken beter beschermen.

Helm kan beter en veiliger worden gebruikt

Ongeveer een kwart van de dodelijke slachtoffers in het verkeer bestaat uit motorrijders. Van hen overlijdt ongeveer driekwart aan hoofdletsel. Volgens Castodian kan in veel gevallen een dodelijke afloop worden voorkomen, als de helm beter dan wel veiliger wordt gebruikt.

Het bedrijf ontwikkelde daarom de helmet device for saving lives . Het is een klein sensorapparaat dat voorin de helm geplaatst kan worden. De sensor analyseert gegevens en biedt inzicht. Dat moet ertoe leiden dat de motorrijder zijn helm zo veilig mogelijk gebruikt.

In gesprek over het gebruik van de helm

Tijdens het WK Superbike, dat vandaag start op het TT Circuit, test Castodian de app, de hardware en data van het prototype van de sensorhelm. Daarnaast gaat de start-up met motorrijders in gesprek over de manier waarop ze hun helm gebruiken en wensen over de data die de sensorhelm kan verschaffen.

Daarbij gaat het ook om de fase na een ongeluk. In deze fase kan de sensorhelm volgens Castodian een rol spelen in het bieden van snelle en adequate hulp.

Bij de test op het TT Circuit wordt Castodian begeleid door Innofest, dat op festivals inmiddels een groot aantal innovatieve ideeën heeft getest.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu