Oplossing van stikstofprobleem en woningnood moet regionaal, zeggen elf grote bedrijven uit de landbouwsector. Ze willen het platteland opdelen in 113 gebieden

Om de stikstofproblemen in de landbouw op te lossen en grond vrij te spelen voor 1 miljoen huizen en nieuwe natuur, willen grote bedrijven uit de agrifood Nederland opdelen in 113 regio’s. Boerenactieclub FDF is woedend over het plan.

Een groep boeren op de Afsluitdijk, op weg naar een landelijk protest tegen het stikstofbeleid van de overheid. Agri NL verwacht dat de komende jaren duizenden boeren stoppen. Hun grond kan worden gebruikt door andere boeren, maar is ook geschikt voor nieuwe natuur en de bouw van huizen.

Een groep boeren op de Afsluitdijk, op weg naar een landelijk protest tegen het stikstofbeleid van de overheid. Agri NL verwacht dat de komende jaren duizenden boeren stoppen. Hun grond kan worden gebruikt door andere boeren, maar is ook geschikt voor nieuwe natuur en de bouw van huizen. Foto archief Niels de Vries

Het plan is opgesteld door AgriNL, een netwerk van grote bedrijven waaronder Rabobank, Avebe, Cosun, FrieslandCampina en belangenorganisatie LTO Nederland. Veevoederfabrikanten ForFarmers en De Heus ondertekenden het plan ook, maar trokken zich schielijk terug na dreigementen uit de hoek van boerenorganisatie Farmers Defence Force (FDF). Die dreigde de ondertekenaars te komen bezoeken met tractoren als ze zich niet zouden terugtrekken.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's