Magie rolt uit datacenter zonder dat we het weten

Artist impression van de nieuwe datacenters van Google. Foto: DvhN

Google heeft plannen het al bestaande datacenter in de Eemshaven uit te breiden. De markt voor data-opslag is groeiende. Maar wat doet een datacenter, ook wel datahotel genoemd, eigenlijk?

Google heeft plannen het al bestaande datacenter in de Eemshaven uit te breiden. De markt voor data-opslag is groeiende. Maar wat doet een datacenter, ook wel datahotel genoemd, eigenlijk?

Wat is een datacenter?
De Nederlandse naam voor een datacenter is rekencentrum. Het is de plek waar bedrijfskritische ict-apparatuur kan worden ondergebracht. Bijvoorbeeld servers. Er worden vooral veel data (gegevens) opgeslagen.

Waarom hebben we steeds meer datacenters nodig?
We hebben sinds een jaar of 25 internet (world wide web)en dat is een permanent data spuwende vulkaan. Dagelijks groeit het aantal pagina's op internet. Pc's, laptops, tablets en vooral smartphones zijn gemeengoed geworden en al die apparaten bij elkaar produceren enorm veel data, ofwel gegevens. Daar komt nog eens het internet of things bij, het internet der communicerende dingen. Die produceren ook giga-hoeveelheden data. Al die websites en diensten die wij gebruiken, lopen via een datacenter en worden daar (soms tijdelijk) opgeslagen. Er komt heel veel magie uit rollen zonder dat we weten dat het daar vandaan komt. Als we trouwens iets in the cloud opslaan, slaan we het in feite extern op in een datacenter.

Wat zijn data?
Het zijn gegevens die nodig zijn om websites te vertonen en gegevens die we zelf opslaan, zoals foto's, tekeningen, teksten. En tegenwoordig worden door grote filmdistributeurs (Netflix, HBO) ook films opgeslagen. Maar het gaat ook om gegevens die we zelf genereren doordat we ons op internet bewegen. Wat we opzoeken, wat we lezen, hoe we kopen, het wordt in principe allemaal geregistreerd. Het zijn data die voor commerciële partijen van belang zijn, want als ze ons gedrag kennen weten ze ook wat we interessant vinden en kunnen dan gericht adverteren.

Zijn dat dan ook de big data?
Big data zijn grote hoeveelheden data bij elkaar. Als één persoon door een winkelstraat loopt en wordt geregistreerd is dat een enkele data. Lopen er miljoenen door de diverse winkelstraten van Nederland heb je big data en daarmee wordt het informatie, want het vertelt bijvoorbeeld wanneer die straten het drukst bezocht worden en welke winkels het meest populair zijn. Dat is informatie die kan groeien tot kennis.

Waaruit bestaat een datacenter?
Uit servers die alle data verwerken en opslaan. Dat moet veilig gebeuren, dus is er een dubbele uitvoering. Er is ook beveiliging tegen partijen die ongeoorloofd proberen bij de data te komen. Het proces kost veel energie en er komt een grote hoeveelheid warmte vrij. Er zijn dus vaak klimaat- of koelingsystemen. Er zijn verder brandblussystemen en noodstroomvoorzieningen. Er wordt wel steeds meer gestuurd op duurzame datacenters (groene energie, lager energieverbruik, warmte-opvang).

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu