Makelaars: funderingslabel niet van belang voor woningen in Drenthe en Groningen

De introductie van het funderingslabel zal weinig tot geen invloed hebben op de huizenmarkt in Groningen en Drenthe. Dat verwachten de woordvoerders van de makelaarsorganisatie NVM.

Bij de verkoop van een woning moet in de toekomst en funderingslabel worden overlegd.

Bij de verkoop van een woning moet in de toekomst en funderingslabel worden overlegd. Foto: Vincent Jannink

De reden: in beide provincies komen nauwelijks woningen voor die op een fundering van houten palen zijn gebouwd. Ook in de praktijk blijkt dat de kans op problemen met de fundering zich zelden voordoet, zegt Wim Stuursma. Zijn kantoor checkt dat risico altijd op de zogeheten funderingsviewer van het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF). Daarop is per postcodegebied een indicatie te krijgen of de staat van de fundering aandacht behoeft.

Door droogte zijn verzakte woningen en gebouwen al jaren een toenemend probleem. Het gaat vooral om gebouwen met een houtenpaalfundering (die tot 1970 werden gebouwd) in met name veen- en kleigebieden. Het hout wordt aangetast als het niet meer in het grondwater staat. Het probleem kan zich voordoen bij naar schatting een miljoen woningen.

Risico per woning

Om een inschatting van het risico per woning te bepalen, nemen taxateurs vanaf juli 2021 een funderingslabel op in hun taxatierapport. Dat komt tot stand door pandgegevens en informatie over ondergrond en grondwater te combineren. Dat leidt tot een beoordeling die kan variëren van geen tot een sterk verhoord risico.

Stuursma: ,,Het is goed dat het label er komt, want het is in de Randstad een serieus probleem. Kandidaat-kopers hebben het recht te weten dat er een risico met de fundering is en dat te laten onderzoeken. Maar bij deze overspannen markt is het theoretisch dat het gebeurt. Als er voor een woning tien gegadigden zijn, dan kiest de verkoper waarschijnlijk niet voor degene die nog de tijd wil nemen voor zo’n onderzoek.”

Sjirk de Jong van de Groningse NVM is (,,mijn persoonlijke mening”) minder enthousiast over het funderingslabel. ,,Het wordt ons net als het energielabellabel door de strot geduwd. Daar heeft ook niemand echt belangstelling voor. Als mensen een huis beoordelen, kijken ze eerst naar de ligging, de indeling, de omvang, de oppervlakte…. Pas helemaal aan het einde kijken ze of er ook dubbel glas in zit.”

Financiële strop

Hij ontkent niet dat een mankerende fundering een koper een flinke financiële strop kan opleveren. ,,Maar aan een vloer, dak of muur kan ook iets mankeren.”

Herstel van de fundering kan tienduizenden euro’s kosten. Het Fonds Duurzaam Funderingsherstel verstrekt ‘goedkope’ leningen om die kosten te kunnen betalen. Volgens directeur Dick de Jong van het KCAF zijn er echter maar weinig gemeenten bereid, zoals het fonds verlangt, het risico af te kopen voor het geval dat de woningeigenaar de lening niet kan terugbetalen

Hij beaamt dat uit Groningen en Drenthe weinig klachten komen. Mensen uit het aardbevingsgebied die zich met funderingsproblemen melden, worden direct doorverwezen naar het Instituut voor Mijnbouwschade. ,,Daar is sprake van een eigen dynamiek en regelgeving. De mensen daar weten inmiddels wel dat ze niet bij ons moeten zijn”, aldus de Jong.

Het KCAF is wel betrokken bij twee onderzoeken naar specifieke problemen in Drenthe. Het eerste moet duidelijk maken waardoor in 2018 een reeks woningen in de wijk Middelveld in Roden verzakte. Het tweede zoekt de oorzaak van verzakkingsproblemen met woningen in Nieuw-Amsterdam. ,,Daar zijn we nog maar net bij betrokken”, zegt De Jong. Verder heeft het KCAF de handen vol aan de verzakkingsproblemen in het veenweidegebied in het westelijk deel van Friesland

'Waarde van label niet overdrijven'

De Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt de introductie van het label een goede zaak maar relativeert het belang ervan. ,,De waarde van het label moet je niet overdrijven”, zegt woordvoerder Hans André de la Porte. Hij betwijfelt of taxateurs wel de juiste kennis in huis hebben. ,,Er is een specialist nodig die weet waar je moet kijken, passend bij het type woning. Taxateurs kunnen alleen op basis van algemene informatie een risico-inschatting geven.” Dat inschatten is volgens André de la Porte ‘hartstikke moeilijk’.

Een inschatting van het risico op een funderingsprobleem is per postcodegebied te vinden op www.kcaf.nl/funderingsviewer.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu