Medewerkers metaal en techniek melden zich voor 24 uursstaking in Kolham, Groningen en Zuidbroek. Inzet is een betere cao

Technici van Eekels Technology in Kolham melden zich voor de 24-uursstaking. Foto: Venema Media

Medewerkers in de metaal en techniek-sector leggen maandag opnieuw 24 uur het werk neer. In Groningen, Kolham en Zuidbroek zijn staakstraten ingericht waar personeel zich kan melden.

Inzet van de actie is een betere cao. Werknemers willen onder meer een loonsverhoging van 5 procent en afschaffing van het jeugdloon. Ook willen ze vaste contracten voor flexkrachten die langer dan 9 maanden werken in een functie en dat ouderen eerder kunnen stoppen met werken op basis van een zware beroepenregeling.

Al zo’n twintig grote regionale stakingen

Voor de feestdagen vonden er al zo’n twintig grote regionale stakingen plaats verspreid over het land. Vakbond FNV kondigde aan in 2022 nog meer van dit soort acties op te zetten, net zo lang totdat de werkgevers akkoord gaan met de eisen voor een betere cao.

Er vallen bijna 320.000 mensen onder de cao Metaal & Techniek, die geldt voor medewerkers van bedrijven in de kleinmetaal, de installatie- en isolatiesector, de carrosseriebouw en goud- en zilversmeden. Dat zijn bij elkaar ongeveer 28.000 bedrijven.

Energietransitie

Vakbondsbestuurder Masja Zwart zegt op de website van de FNV : ,,Nederland heeft deze vakmensen keihard nodig om de energietransitie te regelen, maar hun bazen gunnen ze niet eens genoeg om de energierekening thuis te kunnen betalen. We zien dat steeds meer technici deze mooie sector verlaten omdat ze wel volop overuren moeten draaien maar nul waardering krijgen.”

Op de site staat dat technici, installateurs en monteurs van meerdere bedrijven uit protest het werk neerleggen. Het gaat volgens de FNV om personeel van Hessels Zeefbanden, Feenstra Verwarming, Eekels Technology, Ziegler Brandweertechniek, Energiewacht, Facta Apingedam en Spie en Equans. ,,Bij al deze techniekbedrijven staan vacatures open waardoor de werkdruk voor het personeel steeds verder oploopt.”

Vacatures

Docent ICT/Techniek

Alfa-College

Financieel Administrateur/Boekhouder

Stichting Bevordering Verkeerseducatie

2 Leden Raad van Toezicht

Natuurmuseum Fryslân

Nieuws

menu