Mediahuis, nieuwe eigenaar van de kranten in Drenthe en Groningen, zweert bij vrije journalistiek

Een keer ten goede. Daarop hoopt NDC mediagroep, nu het Belgische Mediahuis het noordelijke mediabedrijf bij de hand neemt.

Het hoofdkantoor van Mediahuis in Antwerpen.

Het hoofdkantoor van Mediahuis in Antwerpen.

Dat het afscheid van de oude aandeelhouders FB Oranjewoud en Je Maintiendrai Fonds met een directiewissel gepaard zou gaan, was geen verrassing. NDC kende er vele, de afgelopen jaren. Zeker tien sinds 2010, de interim-directies meegerekend. Vaak gingen ze gepaard met reorganisaties. Het aantal fte’s daalde in deze periode van circa 850 naar circa 550.

Directie na directie probeerde het lek boven te krijgen. Teruglopende inkomsten uit abonnementen en advertenties gingen hand in hand met kosten voor nieuwe aankopen die de traditionele bladenuitgeverij moesten transformeren tot een media-marketingbedrijf. Bedrijven als Boom Uitgevers Nieuwsmedia, Trendship, communicatiegroep CMCG en video-productiebedrijf Pro-Time werden ingelijfd.

De koerswijziging bracht niet de gehoopte financiële verbetering. De afgelopen drie jaar boekte het bedrijf miljoenenverliezen; en vorig jaar sloeg het eigen vermogen om naar 9,6 miljoen negatief.

Nieuw perspectief voor onafhankelijke regionale journalistiek

De nieuwe eigenaar afficheert zich als een partij die vol inzet op onafhankelijke journalistiek en online ontwikkeling. Mediahuis heeft onder meer NRC Handelsblad, De Telegraaf en de Belgische krant De Standaard onder haar hoede. Dagblad van het Noorden gaat kopij uitwisselen met de Mediahuis-titels.

De redactieraad van Dagblad van het Noorden heeft na diverse gesprekken het vertrouwen uitgesproken in de nieuwe eigenaar. ,,Door in zee te gaan met Mediahuis ontstaat een nieuw perspectief voor de onafhankelijke regionale journalistiek zoals de redactie die bedrijft en wil bedrijven’’, zegt Rob Zijlstra als secretaris van de redactieraad.

Net als de redactieraad adviseert de ondernemingsraad (or) positief over de overname. De or heeft bedongen dat zij wordt betrokken bij de plannen. ,,Het grote plan is dat Mediahuis NDC mediagroep gezond maakt. Wat daarvoor precies moet gebeuren, wordt in het eerste kwartaal van volgend jaar onderzocht’’, zegt or-voorzitter Elco van Tromp Boomsma.

Afgesproken zijn onderzoeken naar de week- en nieuwsbladen en de betrekkelijk nieuwe onderdelen Productiehuis en NDC Events. Van elk ervan is de winst- of verliesgevendheid onduidelijk.

Mediahuis gaat anders om met huis-aan-huisbladen

Mediahuis gaat anders om met huis-aan-huisbladen dan NDC gewend is, licht de or-voorzitter toe. ,,Ze stoten ze af, of maken digitale versies in combinatie met afhaalpunten, of stoppen de weekbladen eens per week bij de dagbladen in.’’

De ondernemingsraad heeft een sociaal plan afgesproken dat royaler is dan het huidige voor het geval het tot reorganisatie komt.

De gewezen aandeelhouders FB Oranjewoud (87 procent) en Je Maintiendrai Fonds (13 procent) hebben bij de verkoop twee commissarissen bedongen. Voor FBO wordt dat Jorrit Volkers, voor JM Bernadette Wakkerman. De ondernemingsraad heeft tevergeefs geijverd voor een werknemerscommissaris.

Pier Baarsma was sinds de zomer van 2018 algemeen directeur. Over zijn vertrek zegt hij in een persbericht: ,,Bij een verandering van eigenaar hoort een nieuw gezicht. Daarom stap ik op. Mediahuis zal eigen accenten willen leggen, maar met een luisterend oor voor onze kennis van de noordelijke samenleving. Dat stelt mij ook gerust.’’

Gert Ysebaert, topman van Mediahuis Groep, onderstreept dat NDC veel kan hebben aan de digitale versnelling die de nieuwe eigenaar kan bieden. Die, en ander schaal- en synergievoordelen moeten helpen het bedrijf er weer bovenop te krijgen. Mediahuis is met dagbladen, nieuwssites en digitale marktplaatsen actief in België, Nederland, Ierland en Luxemburg, heeft ongeveer 3900 medewerkers en behaalde vorig jaar een omzet van circa 1 miljard euro.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu