Steeds meer bedrijven failliet: horeca krijgt hardste klappen

Foto: ANP

De coronamaatregelen beginnen met name horecaondernemers op te breken, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanmiddag bekendmaakte.

Van 30 maart tot en met 3 april zijn 69 bedrijven en instellingen failliet verklaard, meldt het CBS. Dat zijn er 25 meer dan de week ervoor. Van alle bedrijfstakken had de horeca het grootste aantal faillissementen, namelijk 15. Dat is veruit het hoogste aantal faillissementen per week in deze branche tot nu toe in 2020, aldus het statistiekbureau.

In totaal zijn er in de eerste 14 weken van dit jaar 836 bedrijven en instellingen omgevallen. Dat zijn er 8 minder dan in dezelfde periode van 2019. Eenmanszaken worden daarbij niet meegerekend. Tijdens de coronacrisis brengt het statistiekbureau wekelijks een overzicht naar buiten van bedrijven die failliet zijn gegaan, in plaats van maandelijks zoals hiervoor.

Een week geleden meldde het CBS dat het aantal faillissementen eind vorige maand was gedaald ten opzichte van een week eerder én in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. In de laatste week van maart (23 tot en met 29 maart) vielen 44 bedrijven om. Een week daarvoor (16 tot en met 22 maart) waren dat er 60.

Rechter

Bij de cijfers zijn alleen bedrijven meegeteld die al failliet zijn verklaard door de kantonrechter. Faillissementsaanvragen zitten er niet bij. Het CBS zei eerder al rekening te houden met een stijging van het aantal faillissementen door corona, vooral in de horeca en detailhandel.

Nieuws

Meest gelezen

menu