Wolfwerende middelen te koop! Zo spelen bedrijven in op overlast van de wolf

Ingvild Nissink van Gallagher bij een afrastering bij Wapserveen.

Ingvild Nissink van Gallagher bij een afrastering bij Wapserveen. Foto: Marcel Jurian de Jong

Afrastering met elektrische draden, camera’s, bewakingshonden, ophokken, geur-, licht- of geluidsmiddelen: met een stijgend aantal wolven in Nederland is het voor (hobby)boeren, schaapherders en particulieren steeds belangrijker om hun dieren te beschermen tegen het roofdier. Hoe springen bedrijven in op de toenemende vraag naar wolfwerende middelen?

Hoe hou je je dieren veilig nu de wolf steeds vaker wordt gesignaleerd in Nederland? Deze vraag krijgen bedrijven, die gespecialiseerd zijn in agrarische afrasteringen steeds vaker te horen. Op hun websites besteden de meeste zaken speciale aandacht aan de wolf, waarvan er naar schatting 40 tot 100 in ons land rondlopen. En er wordt door de ondernemingen advies gegeven over hoe je het dier het beste buiten de ‘deur’ kunt houden.

Voorzitter Martijn Lambregts van Werkgroep Wolf Nederland ziet niet zozeer een markt voor nieuwe bedrijven. ,,Je ziet dat bedrijven die al afrasteringen plaatsten, zich zijn gaan verdiepen in wolfwerende hekken en pakken het op als extra tak”, legt hij uit. ,,Een afrastering voor een wolf moet aan bijzondere eisen voldoen. Kennis uit het buitenland heeft geleerd dat elektrische afrasteringen met stroomdraden op verschillende hoogtes, het beste werken om de wolf op afstand te houden. Daar zijn alle betrokkenen het wel over eens.’’

,,De wolf zal eerder onder een hek doorkruipen dan er overheen springen. De laagste draad wordt op een hoogte van 20 centimeter vanaf de grond geplaatst om te voorkomen dat het dier er onder door kan kruipen. Maar over de exacte hoogte van de afrasteringen – moet je 120 of 140 centimeter aanhouden of zelfs nog hoger – daarover verschillen de meningen. BIJ12 – een organisatie die werkt voor de provincies - adviseert om 120 centimeter aan te houden.”, legt Lambregts uit, die met zijn werkgroep informatie over de wolf wil verstrekken aan boeren en burgers.

Het best passende advies

Gallagher Europe in Groningen is in heel Europa actief met het adviseren en verkopen van oplossingen met schrikdraad die (wilde) dieren binnen of buiten moeten houden. Het bedrijf merkt de toenemende vraag naar wolfwerende oplossingen zeker, aldus Ingvild Nissink, general manager sales Europa, en Jerry Hamming, accountmanager Noord-Nederland:. ,,Je ziet dat de aanvragen voor een oplossing om de wolven te weren stijgt nu ze de laatste twee tot drie jaar steeds vaker in Nederland zijn gesignaleerd en er ook daadwerkelijk aanvallen van wolven zijn geweest. In de landen Duitsland, Oostenrijk en Scandinavië zijn we al langer bekend met het weren van de wolf.”

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's