Meeste reizigers willen best meer betalen voor hun vliegticket (en vinden minimumprijs ok)

Vliegprijzen zouden niet goedkoper mogen dan 35 euro per ticket Foto: ANP

De meerderheid van Nederlandse reizigers (55 procent) vindt het geen probleem als er een minimumprijs op vliegtickets wordt gesteld.

Dat meldt Vliegtickets.nl op basis van een peiling onder 2500 mensen. 62 procent van de respondenten zegt bereid te zijn meer te betalen voor een ticket wanneer een deel van de prijs gebruikt wordt om de hoeveelheid CO2-uitstoot te compenseren.

Vrees voor dumpprijzen

Oostenrijk kondigde eerder deze maand al een minimumprijs voor vliegtickets aan. Ook de Franse minister van Milieu Élisabeth Borne zei maandag voorstander te zijn van de minimumprijzen. Kamerleden Jan Paternotte (D66) en Eppo Bruins (ChristenUnie) vrezen dumpprijzen nu de vraag naar vliegreizen door de coronacrisis sterk is gedaald, en willen ook in Nederland minimumprijzen op vliegtickets zien. Dat zou neerkomen op een minimum van ongeveer 35 euro.

Uit de enquête van Vliegtickets.nl blijkt dat de prijzen van vliegtickets naar diverse bestemmingen in Europa, zoals Nice, Málaga en Lissabon, tot 25 procent gedaald zijn ten opzichte van vorig jaar. ,,Het aantal vluchten en de concurrentie neemt op dit moment langzaam toe, het is logisch dat de prijzen nu onder druk staan”, stelt een marketing manager van het ticketbedrijf.

‘Stunten met tickets funest voor het milieu’

Stunten met ticketprijzen is volgens Vliegtickets.nl niet alleen funest voor maatschappijen zelf, maar ook niet bevorderend voor het milieu. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) zei vorige week dat er aan een minimumprijs voor vliegtickets veel ‘juridische haken en ogen’ zitten. Europese regels staan zo’n maatregel volgens haar in de weg.

Luchtvaartmaatschappijen Easyjet en Transavia zeggen dat een minimumprijs weinig CO2 zal besparen en geen milieuvoordelen heeft.

Nieuws

Meest gelezen

menu