Mega-fabriek in Delfzijl maakt uit mest, rioolslib en gft-afval groen gas

Gasunie zet in op de productie van groen gas, onder meer in Delfzijl. Foto: Shutterstock

Gasunie en het Alkmaarse bedrijf SCW Energy willen op het industrieterrein Oosterhorn in Delfzijl een fabriek bouwen die jaarlijks 150 tot 200 miljoen kubieke meter groen gas produceert.

Dat betekent een enorme boost voor de productie van dit duurzame gas in Nederland, die vorig jaar 110 miljoen kubieke meter bedroeg. Volgens Coen Weusthuis uit Haren, aandeelhouder en voorzitter van de raad van commissarissen van SCW, is met de bouw van de fabriek een investering gemoeid van 150 tot 200 miljoen euro. Er komen volgens hem 50 tot 75 mensen te werken.

Biomassa kan ‘nat’ worden verwerkt

Beide bedrijven willen in 2023 met drie vestigingen 500 miljoen kubieke meter groen gas produceren. Gasunie zorgt voor de installatie, SCW tekent voor de productie. In Alkmaar nadert een demonstratiefabriek zijn voltooiing. In Rotterdam komt een derde vestiging met een capaciteit die nog wat groter wordt dan die van de fabriek in Delfzijl. De proeffabriek in Noord-Holland wordt naar verwachting nog wel uitgebreid, maar de productie daar zal volgens Weusthuis relatief klein zijn.

Sneller en meer

SCW gebruikt voor de groengasproductie een bijzondere vergassingstechniek. Daarmee wordt sneller en meer groen gas gemaakt uit eenzelfde hoeveelheid biomassa dan bij courante methodes. Onderscheidend is bovendien dat de biomassa ‘nat’ kan worden vergast. Grondstoffen zijn bijvoorbeeld mest, rioolslib, slachtafval en gft.

Gas gaat rechtstreeks in transportnet Gasunie

Bij de productie worden organische afval- en reststromen onder hoge druk op een temperatuur van minstens 375 graden gebracht. Die hoge druk heeft als voordeel dat het gas direct kan worden geïnjecteerd in het hoofdtransportnet van Gasunie. Andere producenten - die doorgaans groen gas maken door vergisting - kunnen de brandstof alleen injecteren in de regionale netwerken waar de druk veel lager is.

Aanvoer biomassa over water

Volgens Weusthuis is er al geruime tijd overleg met de provincie over de bouwvergunning. De aanvraag aanstaande is. De beoogde locatie heeft, vertelt hij, een reeks voordelen. ,,We willen de biomassa zo veel mogelijk over het water aanvoeren. Oosterhorn ligt zeer gustig voor transport over zee en via binnenvaartwegen. Daarnaast kunnen we er het gas injecteren in het hogedruknetwerk van de Gasunie.”

Ook groene waterstof

Ook de aanwezigheid van het chemiecluster is een voordeel. Weusthuis: ,,Wij produceren ook groene waterstof. En dat is een belangrijke grondstof voor de chemische industrie.”

Het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) nam deze week een minderheidsbelang in SCW. Om hoe veel geld het precies gaat is niet bekend.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu