Met deze app hoef je nooit meer te ruziën over wie op kantoor nu weer koffie moet halen

Sebastiaan Pasma (staand) heeft een koffie-haal-app ontwikkeld. Foto Reyer Boxem

Bij de vraag ‘wie wil er koffie’ vliegen de handen op kantoor de lucht in. Bij de vraag ‘wie haalt’ schieten diezelfde handen weer hard naar beneden. Groninger Sebastiaan Pasma heeft daar iets op gevonden: Kantoorroulette. ,,Een uit de hand gelopen vrijdagmiddag-app’’, noemt hij het.

Het werkt simpel. Iemand heeft zin in koffie en meldt dat in de app. Binnen een minuut moeten de andere deelnemers reageren en kunnen ze hun bestelling opgeven. Wie er haalt wordt beslist door een rad van fortuin, want direct nadat de minuut voorbij is begint een wiel te draaien met daarop de namen van de koffiebestellers. De naam bovenaan, als het rad tot stilstand is gekomen, mag halen.

Zeven keer achter elkaar koffie halen

Het is gein en ongein tegelijk. ,,Onlangs was er iemand in het land die zeven keer achter elkaar moest halen’’, weet Pasma. ,,Zo iemand krijgt van de app een badge.’’ Het veroveren van de badge is vanzelfsprekend een twijfelachtige eer. ,,Onrechtvaardig dat iemand zo vaak achter elkaar moet halen?’’, herhaalt Pasma de vraag. Dan een grijns: ,,Nee hoor, het is zeer rechtvaardig want die persoon is willekeurig aangewezen.’’

Ook de studentenvariatie: wie maakte de wc schoon?

De app bestaat al sinds 2015 en Sebastiaan Pasma is er eigenlijk nooit mee bezig geweest om de app commercieel uit te venten. Hij is ontwikkelaar van beroep en ach, dat ondernemerschap, het zal wel. Maar begin dit jaar kreeg de Kantoorroulette ineens aandacht in het AD en meteen steeg het aantal gebruikers van 100 naar 1000. En inmiddels zijn het er 3000. Hij werkt nu aan verdienmodellen (advertenties en tegen betaling faciliteiten binnen de app). ,,En sinds gisteren zijn we internationaal gegaan met Office Roulette’’, meldt hij.

Sebastiaan Pasma werkt vanuit bedrijfsverzamelpand De Pijp in Groningen. Daar is de app ontstaan als methode om iemand op rechtvaardige wijze op te zadelen met het halen van koffie. Er zijn inmiddels ook al variaties bedacht, zoals de Bierroulette maar ook een app voor studentenhuizen: wie kookt er, wie doet de boodschappen maar vooral wie maakt de wc schoon?

Alibi voor meer contacten

Pasma is in zijn nopjes met de app. ,,Het is een sociale app, want iedereen is aanspreekbaar’’, vindt hij. ,,Je praat ook even als je de koffie rondbrengt. Het is een alibi voor meer contacten en voor een goede sfeer op de werkvloer.’’

En zijn mooiste beloning is dat het bedrijf Watermelon in een wervingsadvertentie meldt aan sollicitanten: ,,Je hoeft geen koffie te halen, tenzij je kantoorroulette verliest.’’ Dan doe je er toe op de kantoorvloer.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu