Waarom Miedema Bouwmaterialen uit Leeuwarden in 'tweedehands' hout stapt: 'We vinden het mooi om dit te trekken'

Hout kan je prima hergebruiken, toch gebeurt dat met het meeste niet. Miedema Bouwmaterialen uit Leeuwarden wil daar verandering in brengen.

Paul Hoekstra, Gertjan Bruins en Gerda van der Singel in de hal van Miedema Bouwmaterialen. In de toekomst moeten hier ook voorraden circulair hout liggen.

Paul Hoekstra, Gertjan Bruins en Gerda van der Singel in de hal van Miedema Bouwmaterialen. In de toekomst moeten hier ook voorraden circulair hout liggen. Foto: Niels Westra

Tijden veranderen. Lag er tien jaar geleden in de hal van Miedema Bouwmaterialen op industrieterrein De Hemrik in Leeuwarden in slechts een klein hoekje een stapel hout met fsc-keurmerk, nu is het omgekeerd. Hout zonder keurmerk moet je er met een lampje zoeken. Als het aan het bedrijf ligt, gaat het met circulair hout, hout dat na gebruik een tweede leven krijgt, straks dezelfde kant op. Tweedehands hout moet niet in een hoekje blijven liggen.

Hout kan je namelijk best goed hergebruiken, zegt Paul Hoekstra, manager renovatie. Tweedehands balken kan je bijvoorbeeld gebruiken om nieuwe binnenwanden weer mee op te bouwen. ,,Maar je kan ook denken aan plafondschroten, dat daar al een schroefgat in zit maakt niet uit.’’ Bij renovatieklussen gebeurt dit hergebruik ook al wel. ,,Maar bij nieuwbouw kijken ze er wat anders tegenaan.’’

Sterkte moeilijk in te schatten

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's