Miljardendeal woningmarkt, leraren en veiligheid in de maak voor steun aan begroting

Sophie Hermans (VVD) tijdens eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen. Foto: ANP/HH

In Den Haag wordt achter de schermen gewerkt aan een deal om de begroting voor volgend jaar ’op te plussen’. Daarbij wordt gedacht aan extra’s voor koopkracht, defensie en lerarensalarissen. Het zou gaan om een bedrag van 2 à 3 miljard euro.

Het demissionaire kabinet is volgens ingewijden bereid daarvoor meer uit te trekken dan het miljard euro waar VVD-fractieleider Sophie Hermans deze week tijdens de algemene politieke beschouwingen de boer op ging.

Voor de besteding daarvan is goed geluisterd naar de wensen van partijen tijdens het marathondebat over de begroting van volgend jaar. Zo wordt er gekeken naar meer geld voor koopkracht, bijvoorbeeld in de vorm van een lagere energierekening.

Kloof verkleinen

Op de lijst staat ook geld om de kloof tussen salarissen van leraren op de basisschool en middelbare school te verkleinen. Meer geld voor defensie en veiligheid is eveneens een optie, net als het verlagen van de verhuurderheffing. Een salarisverhoging voor zorgpersoneel (kosten: 675 miljoen euro) is al beklonken.

Naast het miljard dat nog stond ingetekend voor lastenverlichting van het bedrijfsleven, overweegt het kabinet de plannen te financieren met een verhoging van de winstbelasting voor bedrijven en het laten oplopen van het begrotingstekort. Door de veerkracht van de economie bleek dat tekort op Prinsjesdag een stuk kleiner dan gedacht.

Nieuws

Meest gelezen

menu