Miljoeneninvestering Heiploeg

Miljoeneninvestering Heiploeg.

Miljoeneninvestering Heiploeg.

Doordat Heiploeg boven verwachting draait, heeft P&P besloten om ‘enkele miljoenen euro’s’ te investeren in verpakkingsmachines en installaties waarmee het bedrijf nieuwe producten op de markt kan zetten.

Om welke nieuwe producten het gaat, wil topman Diek Parlevliet niet zeggen. ,,Dat is te gevoelige informatie.”

300 miljoen

De omzet van Heiploeg stijgt naar verwachting dit jaar naar 300 miljoen euro. Voor het faillissement was dat nog circa 220 miljoen euro.

De groei is deels te danken aan de overname vorig jaar van de garnalendivisie van Lenger Seafoods in Yerseke. ,,Maar ook autonoom heeft Zoutkamp het heel goed gedaan. We hebben enkele veranderingen in het assortiment doorgevoerd en onze producten beter gepresenteerd”, zegt Parlevliet wiens zoon Dirk Jan Parlevliet de leiding heeft bij Heiploeg.

In de drukke decembermaand werkten circa vierhonderd mensen bij het Zoutkamper bedrijf. Voor de overname waren dat er driehonderd.

Katwijks familiebedrijf

Parlevliet & Van der Plas is met een omzet van circa 800 miljoen euro en 25 zeeschepen het grootste visserijbedrijf van Nederland. Naast garnalen houdt het Katwijkse familiebedrijf zich bezig met de vangst van en de handel in kabeljauw, makreel en haring.

De uitgaven in Zoutkamp zijn onderdeel van een groot investeringsproject van 100 miljoen euro. Zo trekt P&P circa 70 miljoen euro uit voor de bouw van twee trawlers en zo’n 10 miljoen euro voor de uitbreiding en modernisering van het vrieshuis in IJmuiden.

De goede gang van zaken bij de garnalen compenseert de ietwat tegenvallende verkopen van haring en makreel. In Nigeria en Rusland, twee belangrijke afzetmarkten voor P&P, staat de koopkracht onder druk door de lage olieprijs.

Spraakmakend

De overname van Heiploeg begin 2014 was spraakmakend doordat sprake was van een prepack, een soort voorgekookt faillissement. De vakbonden spanden een rechtszaak aan, maar de rechter concludeerde dat er niets onrechtmatigs was gebeurd en het faillissement onafwendbaar was.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu