De landbouw exporteert voor miljarden, maar lang niet alle boeren hebben een fatsoenlijk inkomen

Er stopten afgelopen jaar minder boeren en tuinders met hun bedrijf dan in voorgaande jaren. In totaal werden 600 bedrijven beëindigd. Nederland telt er nu nog iets meer dan 52.000.

De akkerbouw levert een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse landbouwexport. Op de foto akkerbouwer Nanne Sterenborg  uit Onstwedde, een van de modernste boeren van ons land. Hij gebruikt drones, gps op bijna al zijn apparaten en tractoren, net als sensoren en heeft al zijn gegevens ingevoerd in computerbestanden.

De akkerbouw levert een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse landbouwexport. Op de foto akkerbouwer Nanne Sterenborg uit Onstwedde, een van de modernste boeren van ons land. Hij gebruikt drones, gps op bijna al zijn apparaten en tractoren, net als sensoren en heeft al zijn gegevens ingevoerd in computerbestanden. Foto: archief Kees van de Veen

Dat zijn er ruim een procent minder dan in 2020. Die trend is opvallend, want in de jaren daarvoor zetten juist meer boeren en tuinders een punt achter hun werkzaamheden. Van 2016 tot 2021 daalde het aantal bedrijven nog met 1,3 procent per jaar en in de jaren daarvoor, van 2000 tot 2015, zelfs met 2,8 procent per jaar. In 2010 telde ons land nog ruim 72.000 bedrijven. Het aantal faillissementen is overigens heel laag, elk jaar hooguit een handjevol. De meeste boeren die stoppen doen dat vrijwillig, vaak omdat er geen opvolger is.

Vacatures

Physiotherapeut

Therapiezentrum Janssen

Medewerker contractbeheer Bedrijfsafval

Omrin Bedrijfsafval

Relatiebeheerder / Assistent- Accountant

Admifa Accountants & Adviseurs