In 2022 vijf dodelijke bedrijfsongevallen in de land- en tuinbouw. Dat is veel minder dan voorheen. 'Maar de ambitie is nul slachtoffers en dat is haalbaar'

Bij een boer in Maarsbergen zakten afgelopen zomer twintig koeien weg in de mestkelder, nadat zich daar een ontploffing had voorgedaan. Er kwamen 36 brandweerlieden aan te pas om de koeien te redden. Experts waarschuwen voor de gevaren van nieuwe, emissiearme stalvloeren, waarvoor mestkelders worden afgesloten waardoor gassen zich kunnen ophopen.

Bij een boer in Maarsbergen zakten afgelopen zomer twintig koeien weg in de mestkelder, nadat zich daar een ontploffing had voorgedaan. Er kwamen 36 brandweerlieden aan te pas om de koeien te redden. Experts waarschuwen voor de gevaren van nieuwe, emissiearme stalvloeren, waarvoor mestkelders worden afgesloten waardoor gassen zich kunnen ophopen. Foto: archief Koen Laureij

In de agrarische en groene sector vielen afgelopen jaar vijf doden door bedrijfsongevallen. Dat is het laagste aantal sinds het begin van de registratie in 1979.

Dat zegt het kennisinstituut Stigas, dat in 1986 is opgericht door werkgevers- en werknemersorganisaties in onder meer de land- en tuinbouw. De organisatie geeft onder meer advies over veilig werken met machines. Volgens Stigas heeft de grotere aandacht voor veiligheid vermoedelijk een rol gespeeld bij de afname van bedrijfsongevallen in de agrarische en groene sector: ,,En de ambitie van nul dodelijke slachtoffers moet haalbaar zijn’’.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's