Muur van geluid tijdens protestmars Unmute Us in Groningen: De nacht is van ons, geef hem terug

De noordelijke evenementensector is lang lief geweest. Maar na anderhalf jaar corona is de maat vol. Het uitgaanspubliek wil de nacht niet terug, het eist de nacht terug. Duidelijker kan het zaterdagmiddag niet worden bij de demonstratie Unmute Us in Groningen.

Foto: Kor Bakker

Foto: Kor Bakker

,,Als Mark (Rutte) belt, komt ie niet meer op de gastenlijst’’, roept Ebel Jan van Dijk (directeur van het Groninger Bevrijdingsfestival) aan het eind van de demonstratie vanaf een podium in het Groninger Stadspark. ,,Hij gaat maar een dvd kijken met Hugo (De Jonge)’’, vult hij aan voor een enthousiast joelende menigte.

Hoe kunnen onze leiders zo naar onze sector kijken

Het is het einde van de demonstratie tegen de coronamaatregelen die de cultuur- en evenementensector nog altijd ernstig beperkt. Van Dijks opmerkingen typeren de boosheid in de sector. ‘Cultuur telt in Den Haag blijkbaar niet meer mee. Mensen moeten maar naar een dvd kijken. Hoe kunnen onze leiders zo naar onze sector kijken’, klinkt het in het Stadspark.

De demonstratie was zaterdag de tweede in korte tijd. Na de eerste demonstratie, enkele weken geleden, bleef het oorverdovend stil vanuit Den Haag.

Dit zouden ze in de Den Haag kunnen horen

Stil is het zaterdag niet in Groningen. Er klinkt een dreunend ‘nee tegen de oneerlijkheid’. De tweede protestmars is groter dan de eerste. En hoe. Een optocht van 22 vrachtwagens verlaat rond 14 uur het Stadspark voor een ronde door de binnenstad. Tussen de wagens lopen zeker 10.000 mensen mee in de demonstratie.

Dat levert een muur van geluid op. Zoveel decibellen dat je zou denken dat ze het in Den Haag wel gehoord moeten hebben.

In onze zaak moeten mensen aan de balken kunnen hangen van plezier

Wie het in elk geval hoort, is Ferdinand Klugt van shotjesbar Bebidas in Leeuwarden. Uit alle noordelijke provincies komen mensen demonstreren in Groningen. Met de eerste Unmute Us kon Klugt niet meedoen. Voor deze tweede editie komt hij met zijn collega’s graag naar Groningen.

Klugt staat bij zijn vrachtwagen enthousiast te wachten tot de demonstratie losgaat. ,,Onze zaak is open van 7 tot 12 uur. We mogen 25 mensen binnen hebben, zittend op een stoel.’’

Hij vindt het werk vooral mentaal zwaar. ,,Omdat je je eigenlijke werk niet kunt doen. In een zaak als de onze wil je dat mensen desnoods slingeren aan de balken van plezier. Ik hoop dat het kabinet nu eindelijk inziet dat met de huidige vaccinatiegraad meer mogelijk is dan nu mag.’’

Vrolijkheid in de binnenstad

Iets na tweeën zet de enorme stoet zich in beweging. Het duurt ongeveer een half uur voordat alle vrachtwagens en demonstranten uit het Stadspark weg zijn. Het lint slingert zich vervolgens probleemloos door de binnenstad.

Op kruispunten geeft de lange stoet verkeersopstoppingen, maar zelfs dat leidt eerder tot glimlachen dan boze gezichten achter het stuur. Achter de muziek aan doet Unmute Us soms dan ook denken aan Braziliaans carnaval. Een paar pittige regenbuien doen daar niks aan af.

De burgemeester van de dag is tevreden

Op de Eendrachtsbrug ziet burgemeester Koen Schuiling de stoet met een glimlach aan zich voorbijtrekken. Nachtburgemeester Merlijn Poolman is, net als Chris Garrit, een van de organisatoren van Unmute. Beiden komen Schuiling tegen. Poolman heeft het idee dat zijn collega van de dag niet ontevreden is over de gang van zaken.

Tevreden zijn Poolman, Garrit en hun medeorganisatoren in elk geval wel. ,,Het ging super smooth’’, zegt Poolman. Tevreden is ook Schuiling, laat hij de organisatoren een dag later weten.

De strijd gaat door

,,Maar’’, zegt Garrit op het podium in het Stadspark, ,,het is misschien niet de laatste demonstratie. Want wij gaan door met de strijd als dat moet. De strijd voor de nacht. We eisen de nacht terug. We zijn lief geweest. Maar nu kan het niet langer meer, dit twee matenbeleid van onze overheid.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Coronavirus
menu