NOM: verlies over 2019 triviaal vergeleken bij huidige malaise

De Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) noemt zijn verlies over 2019 triviaal in het licht van de huidige economische malaise.

Directeur Dina Boonstra van de NOM.

Directeur Dina Boonstra van de NOM. FOTO NOM

Van de 174 bedrijven die de investeringsmaatschappij voor de economie van Friesland, Groningen en Drenthe momenteel financiert, hebben er ruim zestig een beroep gedaan op het aanbod de betalingen van rente en aflossingen uit te stellen. In 2019 boekte de NOM een verlies van 5,2 miljoen euro. In februari ging de organisatie nog uit van een tegenvaller van tussen de 6,5 miljoen en 8,5 miljoen euro.

De impact van de huidige crisis is nog moeilijk in te schatten. ,,Juist om de groei van ondernemingen in de toekomst te waarborgen, is nu alle focus nodig voor het overeind blijven en omdenken’’, stelt NOM-directeur Dina Boonstra. Niet alleen de horeca-branche, de evenementensector en recreatiebedrijven worden hard getroffen, ook ondernemingen die afhankelijk zijn evenementensector van grondstoffen uit Azië, de VS en delen van Europa raken in de problemen.

Hetzelfde geldt voor startups en jonge, groeiende ondernemingen. ,,Ook die worden hard geraakt en vallen bovendien buiten de boot in de landelijke bancaire borgstellingsregeling’’, weet Boonstra. ,,Daarom zetten wij ons samen met de andere regionale ontwikkelingsmaatschappijen in voor een overbruggingskrediet.’

Faillissementen

Voor de NOM was vorig jaar ook al niet florissant. De ontwikkelingsmaatschappij kreeg enkele zware faillissementen te verwerken. De kosten stegen, terwijl de dividendopbrengsten daalden. Toch ziet voorzitter Rudy Rabbinge van de Raad van Commissarissen ook lichtpuntjes.

,,Een positieve ontwikkeling is dat de onderliggende waarde van het NOM-portfolio in 2019 is gestegen met 16 miljoen euro’’, aldus Rabbinge. ,,Vorig jaar zijn – inclusief herfinancieringen – 99 investeringen verstrekt met een totale omvang van ruim 25 miljoen euro. Hiermee zijn de doelstellingen ruimschoots overschreden.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Coronavirus
menu