Nachtelijk akkoord in metaal: Salarissen gaan gemiddeld 3,2 procent omhoog, maar voor veel noordelijke arbeiders blijft onzekerheid

Stakende metaalarbeiders in Hotel Faber in Hoogezand. Foto: Venema Media

Vakbonden en bijna alle werkgevers in metaal en techniek hebben in de nacht van donderdag op vrijdag een akkoord bereikt over een nieuwe cao. De werkgevers in de Koninklijke Metaalunie zijn voorlopig niet akkoord. Een aantal Groningse bedrijven is aangesloten bij Metaalunie.

Om een cao te bereiken is lange tijd actie gevoerd. In Groningen en Drenthe zijn verschillende keren stakingen geweest. Werkgevers in de Metaalunie kunnen nog tot volgende week vrijdag instemmen met het akkoord, zo niet dan zijn stakingen in die bedrijven weer aan de orde, waarschuwen de vakbonden.

Door het afhaken van Metaalunie blijven veel mensen in Groningen met lege handen staan. Het gaat bijvoorbeeld om Witec in Stadskanaal, Hessels Zeefbanden in Heiligerlee en PMF en Broekema Transportbanden in Veendam.

In de nieuwe cao is een loonstijgingen overeengekomen van gemiddeld 3,2 procent. De jeugdlonen gaan er 9 procent op vooruit. Ouderen kunnen drie jaar voor hun pensioen stoppen met werken.

Afhaken Metaalunie is verbijsterend

De vakbonden zeggen verbijsterd te zijn dat Koninklijke Metaalunie vooralsnog niet akkoord is met de afspraken die met andere werkgevers zijn gemaakt. Het betekent dat actiedreiging in die bedrijven aanwezig blijft.

De Groninger FNV-bestuurder Masja Zwart vindt de actie van Metaalunie onbegrijpelijk. ,,Deze bedrijven weten van gekkigheid niet hoe ze vacatures moeten vervullen, maar hebben niet het benul dat je medewerkers moet compenseren voor gestegen kosten.’’

De bonden zeggen blij te zijn met de loonsverhoging voor mensen in de metaal en techniek. Al is er ook het besef dat die niet genoeg is om de huidige inflatie het hoofd te bieden. In metaal en techniek werken ongeveer 320.000 mensen, het gaat om isolatiebedrijven, metaalbewerking of goud- en zilvernijverheid.

Nieuws

menu