Nederland in kopgroep stijgende huizenprijzen in Europese Unie

Foto: ANP/HH

Koopwoningen op de Nederlandse markt gingen in het tweede kwartaal voor gemiddeld 12,8 procent meer van de hand dan een jaar geleden.

Vooral de prijs van bestaande koopwoningen steeg hard. Daarmee behoort Nederland tot de grootste stijgers van huizenprijzen binnen de Europese Unie.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Zowel nieuwbouw als bestaande koopwoningen zijn in de cijfers meegenomen.

Estland kent grootste stijging

Gemiddeld lagen de transactieprijzen van woningen in de Europese Unie in het tweede kwartaal 7,3 procent hoger. Estland (+16,1 procent) kende de grootste stijging, daarna volgen Denemarken (+15,6 procent), Tsjechië (+14,5 procent), Luxemburg (+13,6 procent) en Litouwen (+13,3 procent). Alleen Cyprus noteert een daling (-5 procent).

De prijsstijging in Nederland is al voor het vijfde kwartaal op rij hoger dan het voorafgaande kwartaal. Vooral de prijs van bestaande koopwoningen stijgt met 13 procent hard. Daarmee komt de prijsstijging van bestaande koopwoningen uit op het de hoogste jaar-op-jaar stijging in twintig jaar.

Minder woningen verkocht

In totaal werden er in het tweede kwartaal 52.787 koopwoningen en 8.793 nieuwbouwwoningen verkocht. Voor bestaande woningen betekent het dat er 3,9 procent minder huizen zijn verkocht en voor nieuwbouw 9,9 procent meer. In totaal is het aantal verkochte woningen gedaald met 2,1 procent, de eerste afname na zeven kwartalen van groei ten opzichte van een jaar eerder in het totaal aantal transacties.

Nieuws

Meest gelezen

menu