Nederlanders lenen steeds meer. Toch zijn er regionale verschillen: laagste leenbedragen in Drenthe, Groningen en Limburg

Voor grote uitgaven zoals een nieuwe auto, werd meer geld geleend.

Voor grote uitgaven zoals een nieuwe auto, werd meer geld geleend.

Voor grote uitgaven wordt steeds vaker geld geleend: het aantal leenaanvragen steeg afgelopen jaar met bijna 18%. Het gemiddelde leenbedrag staat nu op gemiddeld €14.330, zo blijkt uit het Leenonderzoek van Independer. „Mensen willen vooral lenen om een auto te kopen, gevolgd door een verbouwing van het huis en het aflossen van een ándere lening.”

Nederlanders staan bekend als een spaarzaam volk. Toch wordt er geld geleend en dan vooral de grote bedragen. Het hoogste bedrag - gemiddeld €16.945 - wordt geleend met de wens deze in te zetten voor het verbouwen van een huis. Het aantal aanvragen hiervoor steeg maar liefst met 33,7%. Expert Guido Rodenburg van Independer heeft daar een verklaring voor. „Door de krappe woningmarkt kiezen Nederlanders vaker voor het verbouwen van hun huis. Ook worden woningen verduurzaamd, omdat mensen te maken hebben met de gestegen energiekosten.”

Meer autoleningen

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's