Nederlanders willen lang niet allemaal van het gas af: 'Niet iedereen kan en wil meedoen'

Gaswinningslocatie van de NAM in Muntendam. Foto: ANP

Driekwart van de Nederlandse bevolking vindt de overgang naar groene energie belangrijk om klimaatverandering tegen te gaan.  Een stuk minder mensen steunen het beleid om alle woningen aardgasvrij te maken (49 procent).

Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Zij deed onderzoek naar het draagvlak voor het aardgasvrij-beleid. Het kabinet wil dat alle woningen in Nederland in 2050 van het gas af zijn.

Volgens het SCP doet de financiële situatie van Nederlanders ertoe bij dit vraagstuk. Mensen die makkelijk kunnen rondkomen, staan gemiddeld positiever tegenover het aardgasvrij-beleid.

Leeftijd en opleiding

Verder spelen onder andere leeftijd en opleidingsniveau een rol. Nederlanders in de categorie van 18 tot 34 jaar staan gemiddeld positiever tegenover het beleid dan 45-plussers. Hogeropgeleiden zijn ook eerder geneigd over te stappen op groene energiebronnen.

,,Niet iedereen kan en wil op dezelfde manier meedoen aan de warmtetransitie’’, stelt het SCP in het rapport. De onderzoekers hopen dat de verschillen tussen burgers worden meegewogen in het regeringsbeleid.

Nieuws

Meest gelezen

menu