New Publishers maakt doorstart, Paul Heikens blijft magazines maken

Bladenmaker Paul Heikens rekent op een succesvolle doorstart van New Publishers. . Foto: Corn� Sparidaens

De magazines die hij maakt, bereiken veel Noorderlingen. Maar in maart moest Paul Heikens het faillissement aanvragen van zijn uitgeverij New Publishers in Groningen, maker van onder meer businessmagazine Entrepreneur, ondernemersblad LocalZ en Golf &. Lifestyle.


,,Dat was een heel moeilijke dag”, vertelt hij. De zeven medewerkers kregen ontslag.

Vijf weken nadat het bedrijf failliet werd verklaard, is Heikens druk doende de doorstart van de uitgeverij tot een succes te maken. De DVK Groep, moederbedrijf van diverse horecaondernemingen waaronder Kaap Hoorn in Groningen, heeft New Publishers overgenomen. Met onveranderd Heikens aan het roer. ,,Ik ga alles weer langzaam opbouwen”, zegt hij.

Heikens begon het bedrijf in 2004 met de uitgave van businessmagazine Entrepreneur, niet lang daarna gevolgd door de twee andere eigen bladen. ,,De markt in Noord-Nederland is te klein om afhankelijk te zijn van de advertentieverkoop van één titel”, vertelt hij.

Dalende advertentieverkopen

Toen de crisis in 2008 toesloeg kregen alle drie de magazines van New Publishers te kampen met dalende advertentieverkopen. ,,Ik heb in 2010 gekozen voor een combinatie van de eigen titels en het maken van magazines voor derden. Daarbij ben je niet afhankelijk van advertentie-inkomsten, maar lever je puur een bladformule met vormgeving en tekst. Daar word je voor betaald.”

Onder meer Arriva, Martiniplaza en het pensioenfonds van Aegon lieten hun magazines door het bedrijf van Heikens maken. New Publishers hield stand, maar gemakkelijk was het niet. Heikens: ,,Ik heb de afgelopen jaren ook veel collega-bedrijven failliet zien gaan. Het medialandschap is de afgelopen tien jaar ook enorm veranderd. We hebben ook wel online geëxperimenteerd. Maar voor een regionale uitgever is het onmogelijk daarmee een verdienmodel te ontwikkelen. Daarom heb ik gezegd: We gaan vol gas voor opdrachten voor derden.”

‘In januari komt alles stil te liggen’

Het begin van het jaar was desondanks elke keer weer spannend. Heikens: ,,In januari komt alles stil te liggen. In veel bedrijven wordt nog over budgetten gesproken en vallen geen beslissingen. Dat loopt tot in februari door. In die periode heb je het qua liquiditeit altijd moeilijk. Dat trekt dan weer bij in maart. Dan komen er weer opdrachten.”

Dat was dit jaar met het begin van de coronacrisis heel anders. Heikens: ,,Ik zag mezelf het komende half jaar geen nota versturen, althans nog geen tien procent van wat er normaal gesproken de deur uitgaat. Ik dacht toen: Ik moet eerlijk zijn naar mezelf en mijn toeleveranciers. En heb ik het faillissement aangevraagd.”

‘Band en warmte’

Ongeveer een maand later was de overname door DVK een feit. ,,We kenden elkaar al goed. We waren -zeg maar- over en weer klanten. De band en warmte waren er dus al.”

Dus leidt Heikens nu niet meer als eigenaar, maar nog wel als directeur New Publishers. ,,Zo veel verschil maakt dat niet”, zegt hij. ,,Ik was altijd al meer een meewerkend voorman. We werkten met een klein team.”

‘Een waakvlammetje’

Hij heeft er vertrouwen in dat de uitgeverij ondanks de coronacrisis stand houdt. ,,Ik draai momenteel op een waakvlammetje. We hebben nu natuurlijk minder personeelskosten. Ik verwacht in juli weer met twee tot drie mensen te werken. Van de DVK Groep krijgen we werk. En veel klanten hebben gezegd bij ons te blijven al hebben sommigen gezegd even te wachten met opdrachten. We hebben nu ook een moederbedrijf waardoor we het wat langer kunnen uitzingen als het even minder gaat.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu