Groene waterstof tanken in Groningen. Nieuw tankstation Holthausen en Century maakt én levert ter plekke schone brandstof

In Groningen begint eind augustus de bouw van het eerste publieke tankstation voor groene waterstof in die gemeente.

Artist impression van het nieuwe waterstoftankstation.

Artist impression van het nieuwe waterstoftankstation.

Het vulpunt is een initiatief van de Century Autogroep en Energy Points, onderdeel van Holthausen Clean Technology dat al jaren in Hoogezand actief is met waterstoftechniek.

Het tankstation komt nabij de ‘autocampus’ van de Century Autogroep aan de Bornholmstraat, tegenover het terrein van Roossien Hoogwerktechniek. De oplevering vindt waarschijnlijk plaats in november.

Productie ter plekke

Bijzonder is dat Energy Point de groene waterstof ter plekke met een elektrolyser gaat produceren. De daarvoor benodigde groene elektriciteit komt van het zonnepark op de voormalige vuilstortplaats Woldjerspoor. Daar heeft Holthausen sinds 2018 een niet-publiek vulpunt voor onder meer de voertuigen van de gemeente Groningen die op waterstof rijden. Ook daar wordt de waterstof ter plekke met een elektrolyser en elektriciteit van het zonnepark geproduceerd. Het nieuwe tankstation is dag en nacht geopend.

De ondernemers achter beide bedrijven, Carl Holthausen en Erik Meems van de Century Autogroep, werken al geruime tijd samen. De Hoogezandster onderneming maakt voor de autodealer al geruime tijd elektrische bestelauto’s van het merk Volkswagen geschikt voor het rijden op groene waterstof.

In Delfzijl bestaat al enige tijd een waterstoftankstation van PitPoint. De waterstof die daar wordt geleverd is een restproduct van chemiebedrijf Nouryon. Qbuzz opende recent voor zijn waterstofbussen in Groningen een niet publiek tankstation. In de rest van het land zijn volgens een recente inventarisatie nog zeven andere waterstoftankstations.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
waterstof
Duurzame energie
Duurzaamheid
menu