Nieuw windmolenpark boven Schiermonnikoog

Naast het huidige windmolenpark Gemini, zo’n 56 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog, komt een tweede iets groter windpark.

Dat moet in 2026 in bedrijf zijn.

De windmolens moeten een gezamenlijk vermogen krijgen van 700 Megawatt, 100 meer dan Gemini. Dat komt waarschijnlijk neer op zo’n 140 turbines.

<div class='leesook' data-track-contentview='{'viewType':'leesOok', 'leesOokTekst': 'Tekst'}' data-track-click='{'clickType':'leesOok', 'leesOokTekst': 'Tekst'}'>Lees ook: <a href='http://www.dvhn.nl/economie/Wiebes-kijkt-serieus-naar-Groningse-ambities-met-groene-wind-en-waterstof-23036766.html' target='_blank'>Wiebes kijkt serieus naar Groningse ambities met groene wind en waterstof</a></div>

Dat blijkt uit plannen van de regering, de zogeheten ‘Routekaart windenergie op zee 2030’. Daarin staat waar het kabinet tussen 2024 ven 2030 nieuwe windparken op de Noordzee wil bouwen. Die moeten, samen met de andere windparken op zee voldoende duurzame stroom opleveren voor 40% van ons huidige totale elektriciteitsverbruik. Dat komt erop neer dat het vermogen van windparken op zee tussen 2024 en 2030 van 4,5 naar 11,5 Gigawatt gaat.

Zo’n 80 kilometer uit de kust van IJmuiden komt in die periode een enorme concentratie windmolens met een gezamenlijk vermogen van 4 Gigawatt. Mogelijk wordt daar ook een werkeiland aangelegd. Vlak daarbij, 50 kilometer uit de kust van Petten, wordt een park met een vermogen van 1,4 Gigawatt gebouwd. Het kabinet zoekt nog een plek waar nog eens voor 0,9 Gigawatt aan molens kan komen.

Nieuws

menu