Nieuwe annuleringsgolf Transavia: nog vijf kisten aan de grond

Transavia heeft nog altijd vijf vliegtuigen niet in de lucht vanwege problemen met leasetoestellen, een tekort aan technici en onverwachte schade. Foto: ANP
Transavia huurt altijd voor de zomer vijf toestellen extra in, maar die staan nog steeds aan de grond op Schiphol-Oost, waardoor de budgetmaatschappij extra vliegtuigen met bemanning moet inhuren en vluchten heeft geschrapt om de dienstregeling rond te breien.
„En er staan twee toestellen met schade en uitgelopen onderhoud op de grond. De verwachting is dat de vijf extra inhuur-Boeings voor de zomer straks alle vijf de lucht in gaan”, zegt de woordvoerder van Transavia tegen De Telegraaf. Per dag worden er gemiddeld drie vluchten uit gehaald.
Claims
Claimbureaus draaien momenteel op volle toeren door de chaos bij Transavia. „We hebben momenteel 1500 aanmeldingen per week van gedupeerde Transavia-passagiers. Wij hebben er een goede boterham aan”, zegt directeur Hendrik Noorderhaven.
De budgetvlieger zit al weken ernstig in de problemen omdat het de vloot niet op orde heeft. De extra inhuurtoestellen zijn niet op tijd aangekomen op Schiphol, omdat de papieren niet in orde zouden zijn. Eerder meldden bronnen aan De Telegraaf dat er documentatie zou ontbreken van bepaalde onderdelen. Om dat op te lossen, moeten sommige onderdelen worden vervangen door onderdelen die bij vliegtuigfabrikant Boeing worden betrokken. Dit heeft ertoe geleid dat de toestellen te laat binnenkomen, maar dat wordt door insiders betwijfeld.
„De leasemaatschappij levert een toestel altijd helemaal naar behoren af, met alle papierwerk van dien. Het lijkt er meer op dat Transavia verkeerde afspraken heeft gemaakt, waardoor de leasemaatschappij met de vertraagde levering wegkomt”, zegt een bron. De groene stoelen moeten nog wel na aankomst in Nederland in de vliegtuigen worden gezet. De Boeing 737 is het meest gebruikte vliegtuig ter wereld, waarvan de onderdelen volop verkrijgbaar zijn.
Technici
Daarnaast had Transavia pech dat een aantal eigen toestellen door onder meer bliksemschade en een aanrijding aan de grond stond. Vanwege een te krappe voorraad aan onderdelen staat de budgetmaatschappij achteraan in de rij. Verder ontstaat er vertraging bij de reparaties omdat er een tekort is aan technici. Transavia besteedt een groot deel van het onderhoud uit in het buitenland.
De Nederlandse Vereniging van Luchtvaarttechnici (NVLT) stelt dat onderhoud daardoor soms langer duurt, omdat het over meerdere schijven gaat. „De doorlooptijden zijn hoger dan normaal omdat er minder ervaren monteurs aan het werk zijn. Transavia heeft net voldoende luchtvaarttechnici, maar het ervaringsniveau is sterk gedaald. Het verloop is hoog en mensen vinden elders werk”, zegt voorman Rob Swankhuizen van de NVLT. De technici willen een apart ’loongebouw’, zodat er qua salaris beter kan worden ingespeeld op de krapte.
Reputatie
De budgetmaatschappij heeft vanwege al deze zaken besloten drie toestellen op reserve te zetten deze zomer. Dat kost geld, want normaal zou daarmee geld worden verdiend. „We willen de reiziger zekerheid bieden”, zegt een woordvoerder van Transavia. Voor de reputatie van de luchtvaartmaatschappij zijn de afgelopen maanden een zware slag geweest. Reisorganisaties zien ’Transavia-mijders’ terug in hun boekingen.
Topman Marcel de Nooijer zit er nog, maar insiders houden rekening met een ingreep vanuit de holding in Parijs. De problemen kosten de luchtvaartcombinatie miljoenen euro’s. Vorig jaar was Transavia verliesgevend en dit jaar zou dan na de corona-ellende weer eens een goede zomer moeten worden gedraaid. Eerder meldde operationeel directeur Marloes van Laake dat Transavia ondanks de problemen met de vloot nog steeds zwarte cijfers zal schrijven.
Vacatures
Werkvoorbereider en meer...
Qomplex

Manager HR en Opleidingen
Talent Performance namens Lentis

Manager Financien
Talent Performance namens Lentis
