Dreun voor scheepsbouw in Noorden: staalleverancier Centraalstaal uit Groningen failliet

Met het kapseizen van Centraalstaal in Groningen krijgt de noordelijke scheepsbouw opnieuw een dreun te verwerken. De staalleverancier staat al jaren rood.

foto Siese Veenstra

foto Siese Veenstra

Het staalbedrijf met bijna zeventig werknemers had al uitstel van betaling aangevraagd. Op verzoek van curator Gerard Breuker werd die surseance afgelopen dinsdag omgezet in een faillissement. Dat geeft de jurist iets meer armslag. Er zit nog werk in portefeuille. De onderneming zal voorlopig actief blijven, zo begreep FNV-bestuurder Johan Weijenberg van de Breuker.

Daarmee is de werkgelegenheid echter allerminst veiliggesteld. De situatie oogt ernstig. Sinds de doorstart na het bankroet van moederbedrijf Central Industry Group (CIG) in 2016 heeft Centraalstaal louter verliezen geboekt. In 2018, het jaar dat de Nederlandse economie op volle toeren draaide, schoot het bedrijf bijvoorbeeld voor 1,4 miljoen euro in het rood.

 

Hoge staalprijzen zijn de druppel

Het opboksen tegen concurrenten als De Boer Staal in Uitgeest en het Groninger Romaris Staal (van voormalig CIG-eigenaar Jan Koopmans) kost Centraalstaal zichtbaar moeite. De hoge staalprijzen lijken de druppel te zijn geworden.

Vakbondsman Weijenberg koester goede hoop dat Centraalstaal andermaal zal doorstarten. ,,Er hebben zich al verschillende partijen gemeld’’, zegt de FNV’er. ,,Het gaat hier om hele specifieke werkgelegenheid, die moet je niet aan de eerste de beste cowboy toevertrouwen. Wij zien het liefst een lokale partij met geld in de pocket Centraalstaal overnemen. Ik ben redelijk optimistisch.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Faillissement
menu