Magere oogst en corona maken het Avebe niet gemakkelijk. Noedels en pizza's helpen Avebe door coronacrisis

Met opnieuw een magere oogst door een droge zomer en de wereldwijde coronapandemie, was het boekjaar 2019/2020 voor aardappelcoöperatie Royal Avebe niet eenvoudig.

Door de droogte en warmte bleef ook in het achterliggende jaar de aardappeloogst achter.

Door de droogte en warmte bleef ook in het achterliggende jaar de aardappeloogst achter. Foto: IVO HUTTEN

Tegen die achtergrond is bestuursvoorzitter Bert Jansen te meer tevreden over de cijfers. De prestatieprijs kwam uit op 96,15 euro, net even onder het record van 96,63 het voorgaande boekjaar. Het coöperatief resultaat kwam uit op 8,7 miljoen euro tegen 5,2 miljoen over het boekjaar 2018/2019.

Ander eetpatroon

Opmerkelijk genoeg heeft het coronavirus bijgedragen aan het goede resultaat. De ‘lockdowns’ leidden volgens het concern tot een ander eetpatroon. De vraag naar voedingsingrediënten voor horecaproducten nam af, maar huishoudens kochten meer lang houdbare producten als instant noedels en pizza’s.

,,Vooral in Azië”, licht Jansen toe. ,,In bijvoorbeeld Zuid-Korea - sowieso een belangrijk land voor ons - zijn veel noedels verkocht. Daardoor heeft de coronacrisis voor ons eerder een positief dan een negatief effect gehad.”

Grote uitdaging

Covid-19 zorgde echter ook voor kopzorgen. ,,Zeker in de periode april/mei hebben we problemen gehad om onze producten naar klanten in onder andere Azië te krijgen. Veel transporten vielen uit. Dat was een grote uitdaging. Onze mensen hebben dat goed weten op te lossen. Er is geen zak blijven liggen”, aldus de bestuursvoorzitter.

Het coronavirus laat zich nog altijd gelden op de werkvloer. Het kantoorpersoneel werkt thuis. In de fabrieken zijn tal van beschermende maatregelen genomen. “We zitten nu in een tweede golf wat opnieuw zorgt voor veel onzekerheid. Het is moeilijk te voorspellen wat de uiteindelijke impact gaat zijn, maar we hebben gelukkig nog steeds weinig positief geteste collega’s, de verkoop van producten gaat goed en de fabrieken draaien naar volle tevredenheid”, aldus Bert Jansen.

Droogte en hoge temperaturen

Voor het tweede achtereenvolgende jaar veroorzaakten droogte en hoge temperaturen een magere oogst, al was die minder slecht dan in het voorgaande jaar. Avebe verwerkte circa 10 procent minder grondstoffen tegen 25 procent minder in 2018/2019. Jansen: ,,Net als vorig jaar is de prestatieprijs hoog door de schaarste. Ik zou zo’n prijs graag zien bij een normale oogst.”

Avebe doet momenteel grote investeringen, vorig jaar 39 miljoen euro en in het lopende jaar naar verwachting 60 miljoen euro. De productiecapaciteit voor voedingseiwit op de locatie Gasselternijveen wordt opnieuw uitgebreid. In Ter Apelkanaal verrijst een nieuw distributiecentrum. In het Duitse Dallmin wordt een nieuwe fabriek gebouwd om aardappeleiwit te winnen. Bovendien investeert het concern veel geld in de verduurzaming van de bedrijfsvoering.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu