Noorden wil EU-miljoenen voor einde gaswinning. 'Regio is in staat duizenden nieuwe banen te creëren'

Noorden wil EU-miljoenen voor einde gaswinning. Foto: ANP

Noord-Nederland claimt honderden miljoenen euro’s die Nederland krijgt van de EU om de sociaal-economische schade door het einde van de gaswinning op te vangen.

Dat schrijven de drie noordelijke provincies en de steden Groningen, Assen, Emmen en Leeuwarden in een brief aan staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat). Ze wijzen op onderzoek door de Europese Commissie dat uitwijst dat het dichtdraaien van de gaskraan 20.000 banen kost.

Nederland kan 600 miljoen euro tegemoet zien uit fonds

Het geld moet uit een fonds komen waarmee de EU regio’s ondersteunt die sociaal-economische schade ondervinden door de overgang van fossiele naar duurzame energie. Voor dit zogeheten Just Transition Fund (JTF) is de komende jaren 17,5 miljard euro beschikbaar. Daarvan kan Nederland binnenkort naar verwachting 600 miljoen euro tegemoet zien, die het kabinet over het land moet verdelen.

‘Noorden wil een substantieel deel van dat bedrag’

,,Het Noorden wil een substantieel deel van dat bedrag”, zegt de Drentse gedeputeerde van economische zaken Henk Brink. ,,Als er een regio is waarvoor dat geld is bedoeld, is dat Noord-Nederland en Groningen in het bijzonder. Wij hebben bovendien de plannen, voorstellen en ideeën om de transitie naar duurzame energie in te zetten. Wij kunnen dat geld goed besteden.”

Het Noorden wil de miljoenen gebruiken voor een nieuw economisch perspectief, de energietransitie, vergroening van de industrie en een wendbare arbeidsmarkt, zo schrijven de provincies en de steden aan Keijzer. Voorbeelden die volgens hen daaraan bijdragen zijn de plannen met groene waterstof in Groningen, het banenplan Drenthe 4.0 (waaronder de plannen voor een groene-energiehub op het GZI-complex in Emmen), de Scholingsalliantie Noorden (gericht op leven lang leren) en het instituut voor watertechnologie Wetsus in Leeuwarden.

‘Noord-Nederland heeft bij uitstek recht op het geld’

Groningen wordt in de stukken van de Europese Commissie genoemd als een regio waarvoor het fonds is bedoeld. De Tweede Kamer sprak zich voor de zomer uit voor een motie van Agnes Mulder (CDA) en Carla Dik-Faber (ChristenUnie) dat Noord-Nederland bij uitstek recht heeft op geld uit het JTF.

Noord-Nederland is in staat duizenden nieuwe banen te creëren

Sander de Rouwe, gedeputeerde Economische Zaken van de provincie Fryslân: ,,Noord-Nederland is als geen andere Nederlandse regio in staat om de omslag van fossiele naar hernieuwbare energie – uit waterstof en aquathermie – te maken én daarbij duizenden nieuwe banen te creëren. Niet voor niets is Noord-Nederland de eerste Hydrogen Valley regio in Europa. Het JTF-geld wordt in Noord- Nederland uitstekend besteed.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu