Grote belangstelling voor vaccin tegen corona. Noorderlingen melden zich massaal bij PRA Health Sciences voor (betaalde) test

Werkzaamheden in het laboratorium van PRA Health Services in Assen. Foto: Arend van Wijngaarden

Mensen in het Noorden zijn massaal bereid het Leidse coronavaccin te testen. Het vaccin wordt in Groningen getest bij het bedrijf PRA Health Sciences.

Er is enorme belangstelling voor de test, zegt vice-president Ronald Koning van PRA. PRA heeft in Nederland vestigingen in Groningen en Assen.

Vaccin testen in Leiden, Utrecht en Groningen

Janssen Vaccines in Leiden maakte eind vorige week bekend dat zijn coronavaccin in Groningen, Leiden en Utrecht wordt getest.

Voor deze fase 2-studie wordt het vaccin in Nederland getest op 135 mensen. Hier staat een vergoeding van 4700 euro per persoon tegenover. Deze vergoeding is gebaseerd op het aantal handelingen en de duur van de teststudie en is goedgekeurd voor de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO).

Vele honderden mensen melden zich bij PRA

In Groningen gaat PRA Health het vaccin testen op 45 mensen. ,,Nu al is duidelijk dat heel veel mensen een bijdrage willen leveren aan de ontwikkeling van een vaccin. Er zijn inmiddels vele honderden aanmeldingen’’, zegt Koning.

Er zijn dus nu al meer mensen dan er voor de test nodig zijn. Hoewel Koning op dit moment niet kan zeggen of de aanmeldingen bij PRA vooral noorderlingen betreft, is het volgen hem logisch te veronderstellen dat dat wel zo is.

,,Er wordt ook getest in Leiden en Utrecht. Mensen uit andere delen van het land zullen zich eerder daar aanmelden.’’

Vaccin al succesvol getest op apen

Het Leidse vaccin is in een eerder stadium al succesvol getest op apen. Sinds half juli doen ruim duizend Belgen en Amerikanen mee aan de fase 1/2a-studie waarin de veiligheid van het vaccin centraal.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Coronavirus
menu