Onderzoek: Datacenters van Google zoals in Eemshaven en misschien Winschoten zijn banenmotors van jewelste

Datacenters (zoals die van Google in Eemshaven en misschien Winschoten) vormen de komende jaren stabiel draaiende banenmotors.

Google in Eemshaven.

Google in Eemshaven. Foto: ANP

Dat stelt Pb7 Research na een onderzoek. Dat is uitgevoerd in opdracht van onder meer brancheorganisatie Dutch Data Association (DDA).

De snelle groei van de digitale wereld leidt ertoe dat steeds meer wordt gevraagd van de datacenters.

Ongeveer 5000 banen erbij komende jaren

Onderzoek uitgevoerd in opdracht van Google liet vorig jaar zien dat de datacenters direct en indirect veel banen hebben gecreëerd. Op dit moment werken 5000 mensen bij Nederlandse datacenters. De bouw van datacenters, en bijvoorbeeld beveiliging levert indirect 6000 mensen een baan op.

Daar komen tot 2026 nog eens 5000 bij, becijfert Pb7 Research. De groei van directe werkgelegenheid bestaat daarbij uit ongeveer 2000 banen.

Mensen opleiden

Volgens DDA betekent deze groei dat er werk aan de winkel is om mensen op te leiden voor werken bij datacenters. ‘Er is al jaren sprake van een personeelstekort’.

Dat tekort heeft al geleid tot diverse projecten om mensen op te leiden. Maar er staan nog altijd honderden vacatures open.

Vorige week werd bekend dat dat Google grond heeft aangekocht bij Winschoten. Op dit moment is nog niet duidelijk of en wanneer er gebouwd wordt.

Het datacenter van Google in Eemshaven is twee keer uitgebreid.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu