Onderzoek: 'Liever een lagere zorgpremie dan salarisverhoging zorgpersoneel'

Foto ter illustratie. Foto: ANP

Meer zorgpremie betalen als daardoor de salarissen van het zorgpersoneel omhoog kunnen? Nog geen kwart van de Nederlanders is daartoe bereid. Dat blijkt uit onderzoek onder 2000 mensen door vergelijkingssite Pricewise.

Het percentage dat wel bereid is meer zorgpremie te betalen voor een hoger salaris van zorgpersoneel is wel veel hoger onder de mensen die besmet zijn (geweest) met corona, zo blijkt uit het onderzoek dat is uitgevoerd in samenwerking met bureau Panel Inzicht en De Telegraaf . Van mensen die geïnfecteerd zijn geweest met het virus zou namelijk 76 procent wel meer zorgpremie betalen.

Zeven van de tien mensen vinden het sowieso niet logisch als de zorgpremie in 2021 hoger wordt door extra zorgkosten door de corona-uitbraak. Vooral mensen die zelf niet besmet zijn (geweest) geven dit aan.

Niet anders verzekeren

Slechts 8 procent zegt zich volgend jaar anders te gaan verzekeren vanwege het coronavirus. Zij kiezen er vooral voor zich aanvullend te verzekeren voor medische hulp wereldwijd (37 procent) en medische hulp binnen Europa (25 procent).

Ruim een kwart kiest ervoor om volgend jaar voor een zorgverzekering te gaan met meer keuzevrijheid voor ziekenhuizen, door bijvoorbeeld te kiezen voor een restitutiepolis.

Verdeeldheid

Nederlanders die besmet zijn (geweest) met corona zeggen vaker van plan te zijn hun verzekering aan te passen dan mensen die niet besmet zijn geweest. Van de mensen die besmet zijn (geweest) heeft 14 procent extra zorgkosten moeten maken vanwege het virus.

De groep die aangeeft zich niet extra te gaan verzekeren in het komende zorgjaar bestaat vooral uit gepensioneerden: deze groep heeft al vaker een restitutiepolis en een aanvullende verzekering.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu