Ontslagen bij schaatstempel Thialf, tekort loopt op tot 1 miljoen euro

IJsstadion Thialf in Heerenveen moet op korte termijn een deel van zijn personeel ontslaan. Het financieel tekort is opgelopen tot boven de 1 miljoen euro.

De burelen van Thialf.

De burelen van Thialf. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Dit staat in het herstelplan dat de directie op 2 april naar de aandeelhouders heeft gestuurd. Het personeel – Thialf telt 24,5 arbeidsplaatsen - mocht tot zondagmiddag zes uur reageren.

De directie omschrijft de financiële positie als ,,zeer zorgelijk’’. Directeur Marc Winters spreekt in een reactie van een ,,heel vervelende situatie’’. Hij wil niet ingaan op de details van het herstelplan; eerst moeten de aandeelhouders reageren. Dat zijn de provincie Fryslân en de gemeente Heerenveen.

Nieuwe tegenvallers

In december werd al bekend dat de tekorten bij Thialf opliepen. Sindsdien is er sprake van nieuwe tegenvallers.

De eerste tegenvaller komt door de opslag op duurzame energie die per januari van rijkswege is verhoogd. De tweede komt door de verruiming op de btw voor sportbedrijven. Die moet de kaartjes goedkoper maken, maar bedrijven krijgen de investeringen op onderhoud niet meer terug.

,,Eigenlijk belachelijk’’, stelt de directeur. ,,We zijn erover met de fiscus in gesprek, maar we gaan uit van het doemscenario.’’ Door beide maatregelen belandt Thialf 150.000 euro dieper in het rood.

Neventakken afstoten

Op korte termijn zorgt de coronacrisis voor een extra verlies aan inkomsten van nog eens 65.000 euro; Thialf moest eerder de deuren sluiten dan voorzien. In juli is de kas tot de bodem leeg.

De directie heeft de voorbije maanden drie overlevingsopties onderzocht. De derde, ‘Slank en slim’, kreeg op 1 april de goedkeuring van de driekoppige raad van commissarissen. Het plan is gebaseerd op ,,een combinatie van activiteiten die de kans op gouden medailles en zwarte cijfers het dichtst benadert’’.

'Als je je ontslag voelt aankomen, is dat natuurlijk heel pijnlijk'

Thialf gaat zich richten op topsport en andere ijsgerelateerde activiteiten. Verliesgevende neventakken worden afgestoten of ,,aan de markt overgelaten’’.

Tekort terugdringen

Het herstelplan moet het tekort op het bedrijfsresultaat van nu ruim 1 miljoen euro met de helft terugdringen. De andere helft moet door de aandeelhouders worden bijgepast. Dat betekent een gevraagde overheidsbijdrage van 500.000 euro.

Het personeel heeft nog niet gehoord wie er moet vertrekken. Winters: ,,Maar als je voelt aankomen dat je tot die groep behoort, is dat natuurlijk heel pijnlijk’’.

Onder aanvoering van een jurist pleiten werknemers voor extra tijd. Ze kregen donderdag vier dagen om te reageren. Dat vinden ze een onredelijk korte termijn. Thialf zou volgens hen bovendien de Wet op de Ondernemingsraden omzeilen.

Winters weerspreekt dat. ,,We doen het netjes en zorgvuldig. We zijn een bedrijf met tussen de tien en vijftig werknemers, we hebben geen Ondernemingsraad en geen personeelsvertegenwoordiging.’’

Personeel informeren

Volgens de wet moet Thialf een personeelsvergadering uitschrijven. Vanwege de coronacrisis is dat niet mogelijk. De informatie-uitwisseling verloopt nu per mail.

Thialf onderging in 2016 een renovatie van 50 miljoen euro. Het geld werd opgebracht door de provincie. Zij werd tevens grootaandeelhouder van het ijsstadion.

Gedeputeerde Sander de Rouwe, die het dossier-Thialf beheert, vindt het te vroeg om te reageren. Het provinciebestuur zal het herstelplan de komende weken bestuderen. Vermoedelijk eind april worden Provinciale Staten en ,,de buitenwereld’’ geïnformeerd. De Rouwe rept evenwel van ,,een fors tekort’’.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Coronavirus
menu