Ook in Drenthe steeds meer bloembollen

De bloembollenteelt verspreidt zich steeds meer over het land.

Bloembollen worden op steeds meer plekken in Nederland verbouwd. Noord-Holland neemt nog altijd het leeuwendeel van de bollenteelt voor zijn rekening, maar de branche verspreidt zich inmiddels meer over het hele land.

Uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de totale oppervlakte aan bloembollenvelden in de afgelopen 35 jaar met bijna driekwart is toegenomen. In 2015 nam de Nederlandse bollenteelt met bijna 25.000 hectare het grootste gebied ooit in beslag.

Onder meer in de provincies Drenthe, Flevoland en Overijssel zijn er sinds 1980 veel velden bijgekomen. In de bollenstreek, in de buurt van Leiden, verdween tegelijkertijd een tiende van het bollenareaal: ongeveer 240 hectare. Grootste bollenregio van Nederland is het noorden van Noord-Holland. In West-Friesland, de Wieringermeer, Texel en het Land Zijpe is bij elkaar bijvoorbeeld meer dan 12.000 hectare voor de bollenteelt in gebruik. Dat zijn duizenden hectares meer dan 35 jaar terug.

De tulp is nog steeds de meest geteelde bol. Op bijna de helft van alle bloembollenvelden staan tulpen. Behalve de tulp worden er in Nederland voornamelijk narcissen en lelies geteeld.

Bloembollentelers zien hun exportkansen de afgelopen jaren toenemen. De waarde van de uitvoer van bloembollen is tussen 2010 en 2015 met ongeveer 7 procent gestegen tot ongeveer 900 miljoen euro. Vooral naar landen buiten de Europese Unie werden meer bollen getransporteerd.

Grootste afnemer van de Nederlandse bollen blijft Duitsland. De oosterburen kochten vorig jaar voor meer dan 118 miljoen euro aan bollen in Nederland. De Verenigde Staten volgden met iets meer dan 109 miljoen euro.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu