Vakantie: run op reisverzekeringen. Hier moet je op letten

De vakantie in Noord-Nederland staat voor deur. En op vakantie gaan mag weer. Dat merken ze bij de reisverzekeraar. De verkoop van verzekeringen neemt een vlucht. Verzekerd op reis in coronatijd, er zijn zaken om op te letten.

Vakantiegangers melden zich op Groningen Airport Eelde.

Vakantiegangers melden zich op Groningen Airport Eelde. Foto: Peter Wassing

ANWB Verzekeren noteerde afgelopen week bijzondere cijfers. Vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden nam het aantal afgesloten reisverzekeringen met 275 procent toe.

Niveau van 2019

,,We naderen daarmee het niveau van 2019’’, zegt een woordvoerder. In dat jaar sloot ANWB in de weken voorafgaand aan de zomervakanties 2000 tot 3000 reisverzekeringen per week af.

Het blijft zaak goed op te letten bij het afsluiten van een reisverzekering, voegt de zegsman van ANWB toe. Niet alle verzekeraars hanteren dezelfde voorwaarden. De meeste verzekeraars dekken kosten die het gevolg van zijn van een corona-uitbraak in een land dat op groen of geel staat.

Ook de ANWB, zegt de zegsman: ,,Voor vakanties in landen die op geel of groen staan dekken wij wel coronagerelateerde risico’s. Ook als het reisadvies voor het land waar je bent tijdens je vakantie verandert naar rood.’’

Verlaat het land als ministerie dat adviseert

ANWB hanteert daarbij wel de voorwaarde dat je het land dient te verlaten als het ministerie van Buitenlandse Zaken dat advies geeft. Blijf je dan toch, ben je nog wel verzekerd, maar niet meer voor coronagerelateerde incidenten.

Een tip is ook altijd een dekking af te sluiten voor medische kosten. Met die verzekering krijgt de vakantieganger de medische kosten, die ontstaan door een coronabesmetting, vergoed.

Annuleren kan meestal niet

Een reis annuleren vanwege corona kan in veel gevallen niet. Tenzij je tijdig een aanvullende dekking terrorisme en natuurrampen hebt afgesloten. Dan geldt overigens nog wel een eigen risico.

Boek je een reis naar een land dat op oranje of rood staat, ben je bij ANWB wel verzekerd, maar wordt een coronagerelateerd incident niet gezien als een onvoorziene gebeurtenis. Dan betaal je eventuele gevolgen daarvan dus zelf. Ook als je gevaccineerd bent dan wel een negatieve test kunt overleggen.

Kijk naar de voorwaarden

Het is verstandig de voorwaarden van je verzekering dan wel de website van je reisverzekeraar te bestuderen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
vakantie
Reis en recreatie
Coronavirus
menu