Oud-pachters horecamagnaat Sjoerd Kooistra gaan meer dan tien jaar na zijn dood nog altijd gebukt onder schuldenlast

Sjoerd Kooistra in de tuin van zijn huis in Ubbergen. Foto: Archief Koos Groenewold

Voormalige pachters uit het horeca-imperium van Sjoerd Kooistra gaan elf jaar na het faillissement van Plassania bv waarschijnlijk nog altijd gebukt onder de schulden die ze toen opbouwden.

Dat zegt de Groninger advocaat Danny Veerman in de podcast Na Sluitingstijd, het verhaal van Sjoerd Kooistra . De DVHN-podcast is gemaakt door de uit Groningen afkomstige journalisten Myrthe Klaus en Geesje Oostland (samen De Geluidmakers). De podcast is vanaf zaterdag in alle podcast-apps te beluisteren.

Groep pachters versus Kooistra

Veerman bracht begin deze eeuw een groep pachters van Kooistra bij elkaar. Door samen op te trekken, hoopten ze Kooistra te dwingen tot een redelijker opstelling. Vooral over de pacht die ze voor hun pand af moesten staan.

In sommige gevallen bedroeg die pacht 30 procent van de bruto-omzet. Een forse pachtsom. Toch zetten aspirant-pachters steeds weer een handtekening onder het contract. ‘Vaak waren het beginners’, zegt Veerman in de podcast. ‘Geen ervaren ondernemers’.

De emotie zit nog altijd hoog

Oostland en Klaus hebben diverse pogingen gedaan om met pachters in gesprek te komen. Het is niet gelukt. ,,We hebben met enkelen telefonisch gesproken en gemerkt dat de emotie bij hen nog steeds heel hoog zit’’, zegt Klaus.

Veerman snapt die emotie. ‘Wie niet kon betalen, werd hard aangepakt’. De advocaat zegt niet precies te weten hoe het staat met de vorderingen op de voormalige pachters. ‘Maar het zal me niet verbazen als sommigen nog steeds bezig zijn af te betalen’.

 

Heineken was naïef

Pachters werden aangepakt door bijvoorbeeld Kooistra’s rechterhand Martin Nijdam. ‘Sommige pachters zijn destijds zwaar genaaid’, zegt Nijdam nu onomwonden in de podcast.

In Na sluitingstijd zijn Oostland en Klaus op zoek naar de mens achter Kooistra en zijn drijfveren. Ook het conflict met bierbouwer Heineken, dat uiteindelijk leidt tot de zelfverkozen dood van Kooistra en het faillissement van Plassania, krijgt aandacht.

Een conflict dat mede kon ontstaan doordat Heineken naïef was als het om Kooistra ging, zegt advocaat Oscar Hammerstein in de podcast.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu